L'Eurocambra a Londres: o garanteix els drets dels europeus o vetarà l'acord

Els principals grups polítics del Parlament Europeu adverteixen a Theresa May que ha de millorar la seva proposta sobre els ciutadans

zentauroepp39248358 jbb11 londres  reino unido   10 07 2017   la primera ministr170710194533

zentauroepp39248358 jbb11 londres reino unido 10 07 2017 la primera ministr170710194533 / JASON ALDEN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El negociador en cap de la Unió Europea per al brexit, Michel Barnier, va avisar fa 15 dies que l’oferta de Theresa May sobre els drets dels ciutadans europeus que viuen en territori britànic és insuficient. Aquest cap de setmana els principals grups polítics de l’Eurocambra s’han sumat a les crítiques i han deixat clar que o Londres millora la proposta o acabaran vetant el pacte final sobre el brexit.

«La UE té una missió comuna. Estendre, reforçar i expandir els drets, no reduir-los. Mai avalarem la retirada retroactiva dels drets adquirits. El Parlament Europeu es reserva el dret de rebutjar qualsevol acord que tracti els ciutadans de la UE, independentment de la seva nacionalitat, de forma menys favorable que en l’actualitat», adverteixen en una carta conjunta que firmen el coordinador de l’Eurocambra per al brexit, Guy Verhoftstadt, i els restants caps de files dels principals partits polítics.

CLAU / L’Eurocambra no s’asseu a la taula de negociació. És Barnier qui negocia en nom dels 28, però aquesta institució és clau perquè haurà de ratificar l’acord final. D’aquí la rellevància de la carta, que va ser publicada aquest cap de setmana a la premsa britànica, en què alerten de les repercussions negatives que tindrà per al Regne Unit, la Unió Europea i els ciutadans europeus. «Es queda curta» i «si s’implementa crearà un núvol de vaguetat i incertesa sobre la vida de milions d’europeus», avisen.

Els eurodiputats recorden que la UE està disposada a garantir al mes d’un milió de britànics que viuen al continent, inclosos els seus familiars, els mateixos drets i el mateix nivell de protecció que tenen els ciutadans europeus. És a dir, que tots els drets –de pensions, treball, educació, prestacions socials...– que hagin adquirit abans de la data de sortida–el 29 de març del 2019– es mantindran de per vida.

Notícies relacionades

El Govern britànic, en canvi, proposa una fórmula que podria crear «ciutadans de segona» i que retallarà drets. «Els europeus no només perdrien el seu dret a votar en les eleccions locals sinó que els futurs membres de la seva família també estarien subjectes a requisits mínims d’ingrés i no és clar quin serà l’estatus dels nadons que neixin després del brexit», avisen. Els eurodiputats també clamen que el pla britànic augmentarà la paperassa i no ofereix garanties legals suficients si Londres persisteix en la seva idea de deslliurar-se del Tribunal de Justícia de la UE. Cada membre de les famílies amb l’«estatus d’establert» haurà d’omplir una sol·licitud per separat, inclosos els nens. Aquells que no tinguin els cinc anys de residència legal hauran de fer, mentrestant, dues sol·licituds. La primera per sol·licitar la permanència i la segona per demanar l’estatus.

INCÒGNITES / El pla de Londres deixa, no obstant, moltes incògnites. «¿Els estudiants europeus hauran de pagar més durant l’any acadèmic 2019-2020?, ¿Per què no esmenten els treballadors fronterers que treballen al Regne Unit però viuen a la UE?», es pregunten els membres de l’Eurocambra. «A començaments del 2019, els eurodiputats tindran l’última paraula sobre l’acord del brexit. Les negociacions s’hauran de completar el 30 de març. No recolzarem cap extensió del termini», avisen.