Le Pen culmina la seva integració en el sistema amb el debat electoral

Per primera vegada el tradicional cara a cara televisat s'obre a un candidat del Front Nacional

Chirac es va negar a enfrontar-se davant de les càmeres amb el pare de l'aspirant ultradretana el 2002

mbenach38255348 marine le pen  french national front  fn  candidate for 2017170501222943

mbenach38255348 marine le pen french national front fn candidate for 2017170501222943 / CHARLES PLATIAU

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Fins ara Emmanuel Macron i Marine Le Pen s’han enfrontat a distància, però avui ho faran per primera vegada cara a cara en un duel televisat que és tot un ritual en la recta final de la campanya electoral francesa. Aquest, no obstant, no serà com els altres. Serà el símbol de l’èxit de Le Pen i el Front Nacional en la seva operació per integrar-se en la política francesa.

Diumenge que ve, per decidir qui succeirà François Hollande a l’Elisi, els francesos hauran d’elegir entre dues visions, dues filosofies i dues personalitats antagòniques. Per primera vegada en la història de la Cinquena República, cap dels dos partits que s’han succeït en el poder durant els últims 50 anys  –Els Republicans, hereus del gaullisme, i el Partit Socialista– figuren entre els finalistes. I també per primera vegada, al Front Nacional de Marine Le Pen se li obren les portes d’un plató de televisió per celebrar un debat del qual es va veure privat el seu pare, Jean-Marie Le Pen, fa 15 anys. El 2002, Jacques Chirac es va negar a participar en el cos a cos amb el líder i fundador del Front Nacional, que havia arribat a la segona volta de les eleccions presidencials causant un autèntic sisme polític.

«Davant de la intolerància i l’odi, no hi ha debat possible», va argumentar llavors el líder conservador, que va vèncer el seu contrincant amb el 82% dels sufragis gràcies a un front republicà que avui empal·lideix. En aquests 15 anys, el vernís de normalització aplicat per l’hereva del partit racista, xenòfob i antisemita s’ha filtrat amb èxit en la societat francesa.

Gràcies a una estratègia orientada a desvincular el Front Nacional de les seves arrels neofeixistes i a un discurs escorat a l’esquerra en el terreny social, Marine Le Pen ha anat guanyant pes en cada cita amb les urnes. El Front Nacional té una gran implantació territorial i pesca cada vegada més vots en els caladors de la França devastada per la desindustrialització i temorosa del futur. Le Pen es beneficia del malestar de molts francesos per propulsar-se com la líder incontestable del camp nacionalista, causant estralls a esquerra i a dreta. El 28 d’abril passat va aconseguir dinamitar un tabú al segellar un acord amb el president de Debout la France, Nicolas Dupont Aignan, un autoproclamat gaullista que va dir que no veia en Marine Le Pen una candidata de l’extrema dreta. És la primera vegada que el Front Nacional trenca l’ostracisme al qual l’havia condemnat la resta de la classe política francesa. I ahir no va dubtar fins i tot a admetre i justificar com «un gest» als votants de la dreta l’evident plagi de paràgrafs sencers en el seu míting del dilluns d’un discurs de campanya del candidat conservador eliminat, François Fillon.

RECORDAR LES ARRELS

Marine Le Pen encara el duel d’aquesta nit equipada amb els arguments que ha anat desgranant en cada míting. Vincularà Macron amb el balanç «poc gloriós» del seu període com a ministre d’Economia de François Hollande. Atacarà la idea de renovació que Macron pretén encarnar. «Va ser qui va concebre el projecte de François Hollande. Fa 10 anys que està al timó i ja en veiem el balanç. Així que es pot jutjar Macron. No és algú sense passat», ha dit a TF1. I es presentarà com la defensora del poble en contraposició a l’«oligarquia i el món de la finança» que, segons el seu parer, encarna Macron.

El candidat d’En Marxa, mentrestant, ha reorientat els últims dies la seva estratègia per combatre la «trampa» que en la seva opinió impliquen les promeses que fa Le Pen als perdedors de la globalització. Macron situa ara el debat en el terreny dels valors democràtics, que considera amenaçats per Le Pen.

Notícies relacionades

Pretén col·locar-la davant el mirall de l’autèntic Front Nacional, recordar-li el seu verdader ADN, desmuntar l’estratègia de «desdiabolització». En definitiva, plantejar un duel entre demòcrates i extremistes. «El que ens hi juguem és el futur de la societat, del poble francès, de la nostra vida en comú», va dir aquest dilluns en un gran míting a París.

Al mateix temps, mirarà d’arraconar-la posant sobre la taula les seves contradiccions. Sobretot les que es refereixen al seu programa antieuropeu, que Le Pen ha descafeïnat últimament per atraure vots europeistes.