LA CARRERA A L'ELISI

Varufakis demana el vot per a Macron, "l'únic ministre" de la UE que va voler ajudar Grècia en el rescat

L'exministre de Finances grec recorda l'intent del seu excol·lega francès d'evitar que s'imposessin les regles d'austeritat de la troica

1
Es llegeix en minuts

L'exministre grec de Finances Iannis Varufakis demana als francesos progressistes el vot per a Emmanuel Macron en la segona volta de les presidencials  per evitar el triomf de Marine Le Pen, però també perquè va ser l'únic ministre europeu que el va ajudar en el rescat de Grècia l'estiu del 2015.

"Em nego a formar part d'una generació de progressistes europeus que haurien pogut impedir a Le Pen guanyar la presidència de França però no ho van fer", subratlla en un article publicat aquest dimarts al diari 'Le Monde'.

Varufakis, que va estar al Govern del primer ministre grec, Alexis Tsipras, entre el gener i el juliol del 2015, quan va dimitir en plena crisi pel deute, justifica el seu suport "inequívoc" al candidat socioliberal malgrat creure que els progressistes francesos "tenen totes les raons per estar enfadats" amb ell.

En concret, retreu a qui va ser de l'agost del 2014 a agost del 2016 ministre d'Economia del president francès, François Hollande, els seus projectes per continuar la "desregulació" del mercat de treball. Així mateix, la seva intenció de transformar la zona euro per establir una "austeritat permanent", i de rebaixar l'impost sobre la fortuna o les dotacions pressupostàries als ajuntaments.

"VA FER TOT EL POSSIBLE"

Però per sobre de tot, Varufakis revela com "Macron va ser l'únic ministre a Europa que va fer tot el possible per ajudar" el Govern de l'esquerrà Tsipras, "assumint un risc polític personal".

Notícies relacionades

Assenyala que va mantenir contactes telefònics directes amb ell el 28 i el 29 de juny del 2015 per intentar negociar un acord entre Atenes, París i Berlín que evités que s'imposessin a Grècia les regles d'austeritat de la troica. I que Macron li va acabar reconeixent que Hollande i el seu entorn, a instàncies de la cancellera alemanya, Angela Merkel, li van impedir finalment portar a terme la missió d'intermediació que va intentar.

La seva crida als progressistes francesos, encara que no ho anomena, respon sobretot a la posició del líder de l'esquerra radical francesa, Jean-Luc Mélenchon, eliminat en la primera volta, de cara a la votació de diumenge. Mélenchon s'ha negat a demanar el suport a Macron, al qual ha criticat amb duresa pel seu programa socioeconòmic, i no ha precisat si el 7 de maig optarà per donar-li la seva papereta o pel vot en blanc, limitant-se a la consigna que s'ha d'evitar el triomf de Le Pen.