Els 27 segellen per unanimitat i en només 15 minuts un pla força dur per negociar el 'brexit'

"El mandat polític ferm i clar està a punt", ha anunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk

zentauroepp38229584 hos109  belgium  belgium   29 04 2017   german chancellor an170429141758

zentauroepp38229584 hos109 belgium belgium 29 04 2017 german chancellor an170429141758 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Potser en el camí floreixen diferències sobre els termes del divorci, però de moment els 27 caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han demostrat una unitat inèdita a la cimera extraordinària cimera extraordinàriaque se celebra aquest dissabte a Brussel·les sense Theresa May i que acaba de segellar “per unanimitat” les línies vermelles que marcaran la negociació del 'brexit'.

“Les orientacions han sigut adoptades per unanimitat. El mandat polític ferm i clar de la UE a 27 per al 'brexit' ja està apunt”, ha anunciat el president de la UE, Donald Tusk, quan no s'havia complert ni mitja hora de l'inici del Consell Europeu. “Unitat en acció. Els 27 han adoptat les directrius en menys de 15 minuts”, destacava moments després al seu compte de Twitter el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del Consell, els mandataris europeus no han necessitat ni un minut per adoptar el seu document de negociació, que han saludat amb un gran aplaudiment.

El document és pràcticament el mateix que el que va presentar el dirigent polonès el 31 de març, a penes dos dies després que l'enviat de la primera ministra britànica, Theresa May, entregués la carta que va activar el 'brexit',Theresa May que haurà d'estar consumat el 29 de març del 2019. Els negociadors dels 27 han dedicat les dues últimes setmanes a retocar i polir el text que ha aconseguit avui el seu objectiu.

Tusk ha sigut un dels primers dirigents que ha arribat a la seu del Consell. I tal com ja va demanar en la seva carta d'invitació, ha apel·lat a mantenir una fèrria unitat davant una negociació que arrencarà després de les eleccions legislatives britàniques convocades per la primera ministra Theresa May per al 8 de juny. “Necessitem estar units a 27. Només així serem capaços de tancar les negociacions, i això significa que la nostra unitat també és en interès del Regne Unit”, ha advertit reiterant que la principal prioritat serà garantir els drets dels ciutadans europeus i les seves famílies.

UN 'BREXIT' QUE NO SORTIRÀ GRATIS

“Reivindico un 'brexit' intel·ligent i lleial. Unitat, fermesa i creativitat per part dels 27”, ha reclamat el primer ministre belga, Charles Michel, així que s'ha donat el vistiplau al document del qual sortirà ara el mandat negociador per a Michel Barnier, el mestre de cerimònies nomenat pels 27 per defensar els seus interessosMichel Barnier. “Potser el Regne Unit ho intentarà tot per dividir-nos, però no hem de caure en aquesta trampa”, assegurava a l'arribar fent pinya davant el que alguns diplomàtics auguren com un “xoc trens”.

Notícies relacionades

De fet, el president francès, François Hollande, ha admès que la negociació serà dura i ha recordat a Londres que la seva sortida tindrà un "cost" per als britànics. "Tindrà necessàriament un preu, un cost, per al Regne Unit, és el que ha triat. No és una qüestió punitiva, però el Regne Unit tindrà una posició menys bona demà fora que la que té avui dins", explicava a l'arribar.

També el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha ressaltat la necessitat de mantenir la unitat en la negociació i de prioritzar sobretot els drets dels ciutadans i la factura. "La UE s'ha de mantenir unida en la negociació i seguir apostant per la integració", ha reivindicat.