EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA

Merkel adverteix al Regne Unit que no es faci "il·lusions" amb el 'brexit'

La cancellera alemanya reitera que no hi haurà negociacions sobre la relació amb la UE fins que es tanqui la sortida i que els britànics no conservaran els mateixos drets

 

  / CLEMENS BILAN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xoc dialèctic entre Angela Merkel i Theresa May. Al matí, en una compareixença al Bundestag, la cancellera va sentenciar: «He de dir obvietats perquè al Regne Unit encara hi ha gent que es fa il·lusions, però això seria una pèrdua de temps». La cancellera es referia als partidaris del brexit que pressionen per obtenir uns drets especials després d’haver votat la seva sortida de la Unió Europea (UE). Al vespre, la primera ministra britànica va respondre amb una retòrica gairebé bèl·lica. «Els 27 països de la Unió Europea s’estan unint contra nosaltres», va assenyalar en un míting a Leeds, on va augurar: «Les negociacions seran difícils».

Al matí, Merkel havia remarcat que, després de sortir de la Unió, els britànics no tindran els mateixos drets que tenen ara sota el paraigua comunitari. La cap de l’Executiu alemany, la primera potència econòmica del continent, també va reiterar la seva estratègia basada en el fet que no hi haurà cap negociació sobre la futura relació entre l’illa i Brussel·les fins que no estiguin tancats tots els punts sobre la seva sortida, una posició que fins ara Berlín ha esgrimit amb fermesa i a la qual Londres ha girat l’esquena.

La picabaralla es produeix dos dies abans que demà se celebri a Brussel·les una cimera extraordinària amb els 27 membres de la comunitat per adoptar la línia i els passos que se seguiran en la negociació del brexit. Lluny de les discrepàncies que se solen veure a la capital, la líder alemanya espera que la cimera serveixi per «emetre un fort missatge d’unitat» davant el repte majúscul que suposa l’adeu del Regne Unit.

En aquesta negociació, que pot trigar fins a dos anys a finalitzar i el final de la qual s’ha marcat al calendari el 29 de març del 2019, Berlín espera protegir els interessos dels ciutadans europeus i cohesionar la UE per evitar que s’encomani de l’auge nacionalista i euròfob que va vèncer a l’illa britànica.

UN DIVORCI DOLORÓS / Un dels punts més importants en la negociació és el desenvolupament econòmic i el pla financer europeu que se seguirà després que un soci i contribuent tan important com el Regne Unit digui adeu al grup. Londres és el tercer destí de les exportacions alemanyes (7,6%) i Berlín és el segon en les britàniques (9,3%). Aquesta relació essencial per a les dues economies evidencia el pes que tindrà aquest factor en les futures negociacions que poden incloure, segons el pla britànic, diferents acords comercials.

Per Merkel, la política és pragmatisme i per això veu el brexit com un xoc en què les dues parts hi sortiran perdent, però tot i així com un procés de divorci amb què s’ha de lidiar. Per això, malgrat que la primera ministra britànica, Theresa May, ha adoptat una posició dura afirmant que no entraran en el mercat únic i renunciant a la lliure circulació de persones que exigeix Brussel·les, la líder alemanya i els seus homòlegs europeus han mantingut la seva posició de separar-se primer i acordar la futura relació després.

Notícies relacionades

Però més enllà del comerç, el que més importa a Berlín és preservar un pilar com la UE, que veu amenaçada per l’auge nacionalista continental que a l’altra banda de l’Atlàntic ha portat Donald Trump a la presidència. Fins ara, Merkel, una de les més convençudes defensores del projecte europeu que tant ha beneficiat Alemanya, ha reiterat que la seva intenció no és castigar el Regne Unit, sinó reforçar la unitat de l’erosionada UE en un moment crític. Permetre als britànics triar a la carta seria donar ales als populistes.

Dimecres, May es va reunir a porta tancada a Downing Street amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i l’encarregat de les negociacions europees, Michel Barnier, per abordar diferents punts d’un brexit que es preveu extremadament complex i complicat. Per fer-ho, May va convocar per sorpresa unes noves eleccions generals per al 8 de juny que, segons les enquestes, li permetran sortir encara més reforçada per pilotar l’adeu a la UE.