Desenes de milers d'hongaresos protesten per la intenció d'Orbán de tancar una universitat

Una llei aprovada pel Parlament amenaça de cessar les activitats del centre que està finançat pel magnat nord-americà, George Soros, la bèstia negra del primer ministre hongarès

zentauroepp38001969 a woman holds a placard as she protests against the bill tha170409204949

zentauroepp38001969 a woman holds a placard as she protests against the bill tha170409204949 / BERNADETT SZABO

1
Es llegeix en minuts

Desenes de milers d’hongaresos es van manifestar ahir pels carrers de Budapest en protesta per la llei aprovada pel Parlament, dominat pel partit conservador Fidesz, que facilita el tancament de la Universitat d’Europa Central (CEU), creada el 1991, després de la caiguda del comunisme, i finançada pel multimilionari nord-americà d’origen hongarès George Soros, la bèstia negra del primer ministre conservador, Viktor Orbán.

El projecte de llei, que imposa noves condicions i traves perquè institucions com la CEU puguin seguir funcionant, ha sigut criticat per centenars d’acadèmics de tot el món, així com pel Govern dels EUA i la Unió Europea.

Darrere de la decisió del Parlament s’hi amaga la pugna personal que manté Orbán amb Soros, molt crític amb les polítiques del primer ministre pel fet de mantenir una actitud molt hostil respecte als refugiats i el multiculturalisme.

Segons els organitzadors, la protesta d’ahir diumenge va ser la més gran que s’ha celebrat a la capital hongaresa des de la del 2014, que va reunir entre 30.000 i 40.000 persones per protestar pel projecte de gravar amb un impost internet. La pressió al carrer va obligar llavors el Govern a fer-se enrere.

PRESSIONAR EL PRESIDENT

L’objectiu de la marxa, que va recórrer uns quants quilòmetres des del centre fins a arribar al Parlament, era pressionar el president del país, Janos Ader, perquè no firmi finalment la llei. Té de termini per sancionar-la fins a avui dilluns a la nit o, en el seu defecte, enviar-la al Consell Constitucional perquè l’estudiï i es pronunciï.

Notícies relacionades

«No tinc fills, però la rapidesa i la manera com el Govern ha fet tirar endavant aquesta llei realment m’ha fet por», deia Gabor Kis, un cuiner de 45 anys que va participar en la marxa. «Si (el Govern) pot fer això a una universitat, pot fer el que vulgui a qualsevol», va afegir. 

«El Govern busca sempre algú contra qui lluitar, i Soros és la persona perfecta perquè finança oenagés a Hongria i també la CEU», afegia l'estudiant Kornel Klopfstein.

Temes:

Hongria