Els EUA investiguen la mort de 200 civils en un dels seus bombardejos a Mossul

Les autoritats iraquianes admeten que ells van demanar l'operació, dirigida contra franctiradors gihadistes

Els gihadistes podrien haver fet servir escuts humans en les posicions dels seus franctiradors. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

La coalició internacional liderada per Washington investiga la mort de prop de 200 civils a Mossul (Iraq) presumptament en bombardejos nord-americans per controlar la ciutat a l'Estat Islàmic (EI), informar el diari 'The New York Times'. El coronel de la Força Aèria John Thomas, portaveu del Comandament Central, va reconèixer al rotatiu novaiorquès que el succés "ha captat l'atenció al més alt nivell" i que la coalició investiga si les morts van ser provocades directament per un bombardeig aliat o si va ser una trampa preparada pels gihadistes

Les autoritats iraquianes han reconegut que les morts es van produir en uns bombardejos de la coalició que ells van demanar i que tenien com a objectiu franctiradors gihadistes ubicats a les teulades de tres vivendes del barri Mossul Jidideh. Segons aquesta versió, els soterranis d'aquestes vivendes estaven plens de civils, una informació que es desconeixia en el moment d'ordenar i executar l'operació.

"Creiem que era una trampa de l'Estat Islàmic per aturar els bombardejos i per posar-nos l'opinió pública en contra", va dir al 'The New York' Times el general Maan al-Saadi, comandant de les forces especials iraquianes. El director de la Defensa Civil de la zona, Mohammad al-Iauari, va dir a a l'agència Efe que entre els cadàvers trobats sota la runa, almenys 136, hi havia dones nens.

Però de moment les forces governamentals han fet una pausa en la seva ofensiva per reconquistar a l'Estat Islàmic l'oest de Mossul, pel gran nombre de baixes civils.

"CONSTERNACIÓ" A L'ONU

L'ONU ja ha expressat la seva preocupació per aquestes informacions. "Estem consternats per aquesta terrible pèrdua de vides humanes", ha declarat Lise Grande, coordinadora de l'organització per a l'Iraq. 

Notícies relacionades

Si es confirmen els fets, la de Mossul suposaria l'operació militar nord-americana amb més baixes civils des del 2003, quan va començar la invasió de l'Iraq, segons 'The New York Times'.

Fonts militars iraquines citades pel rotatiu novaiorquès van reconèixer que des de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca resulta "molt més fàcil" que els Estats Units autoritzin bombardejos com el de Mossul, ja que abans moltes peticions eren denegades.