LA GUERRA DE L'IRAQ

La reconquista de Mossul

L'Exèrcit iraquià es prepara per culminar la seva ofensiva i arrabassar a l'Estat Islàmic el que li queda del seu bastió

icoy37178783 mosul170205174126

icoy37178783 mosul170205174126

4
Es llegeix en minuts
RICARDO GARCÍA VILANOVA

L’hotel Nineveh marca ara la primera línia de front a Mossul. Des del terrat es veu tota la ciutat, la part sud ja alliberada i l’oest que encara queda en mans de l’Estat Islàmic (EI). Abans del 2014 era un dels més cars i distingits. Els gihadistes hi van penjar la bandera negra, i ara la Golden Division de l’Exèrcit de l’Iraq l’ha recuperat. El paisatge és desolador. El riu Tigris vorejat per carreteres buides, helicòpters de combat al fons, descarregant les seves metralladores pesades contra focus gihadistes, i columnes de fum de les bombes que cauen del no res. Una oficial xiïta alça la veu per sobre del soroll de morters, avions i bombes. Reña un parell de soldats que somriuen fent-se un selfie en senyal de victòria. Estan exposats als mortífers i efectius franctiradors de l’EI. «Estem preparats per continuar el camí cap a l’ocupació total de la ciutat de Mossul», sentencia el tinent general de la Golden Division, Abdul-Uahab al-Saad.

Mossul és un bastió simbòlic per a l’EI. Representa la seva capital a l’Iraq i és l’escenari des del qual Abu-Bakr al-Baghdadi es va autoproclamar califa, màxim dirigent del grup terrorista, en un discurs des de la principal mesquita de la ciutat el 4 de juliol del 2014.  

Ordena al capità Ali i a quatre homes més que s’endinsin en la nova zona alliberada. La Golden Division és la primera brigada de les Forces Especials Iraquianes que depèn del Servei de Contraterrorisme Iraquià (ICTS). Són la punta de llança de l’ofensiva a Mossul. Recorren a peu els deserts carrers. Encara no controlen tota la zona perquè a poca distància segueixen els combats. Els gihadistes estan a tan sols 100 metres d’aquesta posició. Darrere una casa encesa apareix de cop i volta un nano en bicicleta. «¡Els meus pares han mort, són a casa! ¿Em podeu ajudar?». El capità Ali li diu que no. Que s’haurà d’esperar unes hores que arribin els serveis mèdics.

Algunes cases tenen estampada a la façana la lletra nun (un semicercle amb un punt). És el símbol de la vint-i-cinquena lletra de l’alfabet àrab, que fa referència a la paraula natzarè. Així és com designa l’Alcorà els cristians, per als gihadistes kufairs (infidels).

Una vegada confiscades, les utilitzaven com els semblava. Els soldats entren en una i descobreixen que l’EI la va convertir en una fàbrica casolana de minicoets. Cada habitació compleix una part del procés per muntar aquestes armes. En una s’hi amunteguen els llargs tubs metàl·lics que serveixen com a muntures dels coets. En una altra, el material per confeccionar els explosius, les espoletes, manuals de fabricació... I al soterrani gran quantitat de cartutxos de projectils buits de gran calibre de fabricació russa. «Aquest material pertanyia a l’Exèrcit iraquià. L’hi vam deixar el juny del 2014 quan vam sortir de la ciutat a corre-cuita», explica un dels soldats.

El capità Ali assenyala un altre edifici. Sembla una casa com les altres, però una vegada a l’interior hi descobreixen un absolut malson. No hi entra ni un raig de llum. Els gihadistes van tapiar-ne les finestres amb grans planxes d’acer, i van reforçar amb una doble porta les quatre habitacions del pis de sota. La primera porta dona accés a un petit lavabo, i la segona, amb barrots de color gris, a petits habitacles. «Això era una presó de l’EI», revela Ali, que mira el bany amb incredulitat perquè sap bé que els gihadistes, en el millor dels casos, només permeten que els seus presoners el facin servir una sola vegada al dia.

Quan van retrocedir posicions, se’n van emportar els presoners, però a les cel·les encara s’hi troben algunes de les seves pertinences.

Un cinturó explosiu 

La incursió pel territori alliberat s’acaba al cap d’un parell d’hores. De sortida de Mossul un home fa escarafalls per aturar el comboi de Humvee negres que utilitza la Golden Division. Un grup amb maletes i cotxets per a nens estan de tornada a casa seva. «¡A l’habitació d’un dels meus fills hi ha un cinturó explosiu!», crida. 

Notícies relacionades

El comboi decideix inspeccionar la vivenda d’aquest home. Temen que es tracti d’una bomba trampa, una de les estratègies habituals dels gihadistes; per això només hi entra un soldat. Allunya el cinturó d’explosius i hi obren foc al damunt. No aconsegueixen ferlo explotar. I després de diversos intents l’abandonen. El grup de combatents s’allunya saludant els civils amb la mà. 

S’ha acabat la segona ofensiva contra l’EI. I la tercera i definitiva (inshallah, si Déu vol) començarà ben aviat. Els combatents de la Golden Division estan convençuts que serà la definitiva, la que servirà per expulsar els gihadistes de Mossul. Si és així, serà el segon califat que perd l’EI, després del de Sirte, a Líbia, al desembre. I només els quedarà Raqqa, a Síria.