LES LLIBERTATS POLÍTIQUES A RÚSSIA

Un tribunal rus declara culpable Navalni, opositor i bloguer anticorrupció

La sentència dificulta la seva aspiració de competir amb Putin en les presidencials del 2018, encara que ell insisteix que s'hi presentarà

 

  / Maxim Shemetov (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un tribunal de la ciutat de Kirov, a uns 800 quilòmetres a l’est de Moscou, va declarar ahir culpable del delicte de malversació de fons públics l’opositor i cèlebre bloguer anticorrupció Aleksei Navalni i el seu exsoci Piotr Ofitserov, segons el portal d’informació 'Meduza'. La cort va imposar a Navalni una pena en suspens de cinc anys de presó i al seu company Ofitserov una altra de quatre anys, també en suspens, decisió que coincideix amb les peticions de l’acusació. En principi, el veredicte de culpabilitat ha de posar fi a les aspiracions del bloguer de concórrer a les eleccions presidencials del 2018, per a les quals va anunciar la seva candidatura el desembre passat.

  

 No obstant, el mateix Navalni va deixar ahir clara la seva intenció de mantenir-se en la contesa, al·legant que la Constitució només impedeix presentar-se als ciutadans ingressats a la presó. «Des de demà mateix, el Kremlin cantarà la melodia que no tinc dret a presentar-me en la campanya; no obstant, la Constitució només nega el dret de presentar-se a aquells que estan a la presó», va dir l’activista.

  

 La figura de Navalni és potser la que acapara més suport popular entre la dividida i delmada oposició liberal russa. El 2013, es va presentar com a candidat en les eleccions a l’alcaldia de Moscou i gairebé va aconseguir forçar una segona volta enfront de Serguei Sobianin, el candidat oficialista. Això hauria suposat tot un èxit per a un moviment polític queés molt crític amb el president Putin, i que està sota la pressió constant de l’Estat.

DUBTES DEL KREMLIN

Segons especulacions als mitjans, el Kremlin ha estat estudiant fins a l’últim moment els pros i els contres de permetre la candidatura de Navalni. Per un costat, animaria l’assistència a les urnes, després que les últimes legislatives registressin una elevadíssima abstenció, superior a la meitat de l’electorat, segons fonts oficials.

    

Per un altre, la seva candidatura podria agitar desordres com els viscuts el 2011 i el 2012, quan desenes de milers de ciutadans van ocupar els carrers per protestar contra la manipulació dels resultats en els comicis legislatius i presidencials, en què van vèncer Rússia Unida, el partit oficial, i Vladímir Putin.

Notícies relacionades

    

El cas sentenciat ahir es remunta al 2009, època en què els dos condemnats exercien de consellers del governador de la regió de Kirov. Se’ls acusa de vendre 10.000 metres cúbics de fusta de l’empresa estatal Kirovles a preus per sota del mercat. Navalni i el seu entorn ho neguen i consideren el procés judicial una temptativa de frenar la seva candidatura. El Kremlin «ens envia un missatge a mi, al meu equip i a la gent la veu de la qual jo represento que som massa perillosos», segons denuncia.