L'ENTREVISTA

Shlomo Ben Ami : "Jo de Netanyahu no estaria tan tranquil amb Trump"

L'exministre d'Exteriors i exambaixador a Espanya d'Israel es mostra molt crític amb el cap del Govern del seu país i destaca el caràcter "imprevisible" del nou president dels EUA, Donald Trump

Shlomo ben Ami.  / periodico

2
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / BARCELONA

Shlomon Ben Ami, de 74 anys, va ser  ambaixador d’Israel a Espanya i ministre d’Exteriors al seu país. Del partit laborista i molt crític amb el primer ministre Benjamin Netanyahu, ha viatjat a Barcelona per fer una conferència al Palau Macaya de l’Obra Social la Caixa. 

–Se segueix ocupant territori palestí. ¿Quin és l’objectiu final de Netanyahu?

–No ho sé i no crec que ningú ho sàpiga. Netanyahu no para de repetir que està a favor de la idea de dos estats i després ho fa tot per minar-la. 

–¿Trump li facilitarà les coses?

–Amb Trump desapareix el baròmetre moral que hi havia amb Obama.  A Trump, l’aspecte moral no li importa i això fa que Israel quedi lliure per fer el que li doni la gana. I això és molt greu. Ara bé, Trump és una persona impredictible i pot perdre la paciència amb Netanyahu i fer marxa enrere a alguns dels seus compromisos. Jo de Netanyahu no estaria tan tranquil. 

–¿Quines conseqüències tindria el trasllat de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem? 

–Seria nefast si es fa sense consultar-ho, sense contrapartides. Per exemple, que Trump faci una declaració de suport a la idea dels dos estats, fins i tot amb les fronteres de 1967.

–A Israel creix l’extremisme dels colons i el religiós...

–No vull subestimar la importància d’aquest extremisme, però no només creix al meu país. És un fenomen global. A Israel és el nacionalisme annexionista de les terres bíbliques i l’ocupació.

–¿La política de segregació israeliana a Cisjordània segueix el model del que va ser l’apartheid a Sud-àfrica?

–No sé si el model, però sí que crea una realitat d’apartheid que no està basada en el racisme com passava a Sud-àfrica sinó en la lluita pel territori. La situació s’ha de veure en aquest context.

–Israel i l’Aràbia Saudita van ser els primers a aplaudir el cop d’Estat a Egipte ¿Netanyahu tem la democràcia en el món àrab? 

–Netanyahu se sent més còmode negociant amb mascles de la zona, que a més a més també el necessiten, perquè ells el que volen és controlar el poble. Aquest volcà de masses d’àrabs protestant als carrers sempre serà un problema per a un Estat israelià que segueix ocupant els territoris. 

Notícies relacionades

–L’Iraq i Síria pràcticament no existeixen. ¿El següent pas serà fragmentar aquests països en petits estats en funció d’ètnies i confessions religioses? 

–És possible que aquest en sigui el resultat. L’interès estratègic d’Israel és que hi hagi estats que controlen el seu territori, no estats fallits. Quan Baixar al-Assad controlava Síria era bo per a Israel. Gaza és un Estat fallit i avui Israel està interessat que Hamàs es quedi a Gaza perquè sap que si cau el que pot venir després és l’Estat Islàmic o Al-Qaida. Hamàs és millor perquè té un govern autoritari que controla i evita l'aparició de grups incontrolats.