NIT DE CAP D'ANY SAGNANT

Turquia manté la caça al terrorista enmig d'un bloqueig informatiu

Noves imatges del suposat terrorista d’Istanbul, difoses per la policia. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

Les forces de seguretat turques mantenen la intensa recerca del terrorista que diumenge passat a la matinada, primer dia de l’any, va matar a sang freda 39 persones i en va deixar més de 60 de ferides a la discoteca Reina d’Istanbul. Malgrat que la premsa turca va aportar noves informacions sobre el presumpte autor de la matança, aquestes no van ser confirmades de manera oficial.

    

Les autoritats mantenen el bloqueig informatiu. El que se sap oficialment és el que va revelar dilluns el viceprimer ministre turc, Numan Kurtulmus. El ministre va dir que es tracta d’«una investigació difícil» i que els serveis d’intel·ligència tenen «pistes sobre les empremtes dactilars i l’aparença» física de l’autor de la matança. Poca cosa més.

    

Diversos mitjans locals han divulgat un vídeo a l’estil d’un 'selfie' en què apareix el suposat terrorista caminant per la plaça Taskim, situada en ple centre de la ciutat d’Istanbul. També s’han publicat algunes fotografies seves, com una en què apareix en una oficina de canvi de moneda a Laleli, un barri conservador de la capital turca.

    

L'estat d'emergència es prorrogarà

El primer ministre turc, Binali Yildirim, va anunciar  que el Parlament turc votarà aquesta setmana l'extensió durant tres mesos de l'estat d'emergència imposat després del fallit intent de cop militar del mes de juliol passat, segons l'agència semipública Anadolu.  Es dona per segur que el Parlament aprovarà la proposta, de manera que l'estat d'excepció declarat el 20 de juliol del 2016, que dona al Govern la competència de governar per decret, així com suspendre drets i llibertats fonamentals, es prolongarà per quarta vegada.

Es difon la seva cara, però no es dona a conèixer la seva identitat, encara que els mitjans turcs asseguren que les autoritats tenen la informació. La televisió pública va mostrar ahir imatges del passaport del sospitós, amb la seva edat, el nom i la nacionalitat, encara que, poc després, la notícia, que es va expandir per les xarxes socials, va desaparèixer de 

la seva pàgina web. En tot cas es deia que era un jove de 28 anys i que era originari de Kirguizistan, una cosa que al final s’ha revelat que no és certa.

  

 L’agència AFP va informar que la policia d’aquella república centreasiàtica va detenir al seu territori l’home que esmentaven els mitjans turcs per ser interrogat. Preguntat per la premsa de Kirguizistan, l’arrestat va negar tota implicació i va dir que ja havia sigut interrogat per la policia turca –va viatjar al seu país des de Turquia el dia 2– per la seva semblança amb l’home que està en recerca i captura. El jove va ser posat en llibertat. El Ministeri d’Exteriors de Kirguizistan va estimar «improbable» que l’autor de la massacre fos un dels seus ciutadans.

  

 El diari 'Hürriyet', pel seu costat, va afirmar que l’autor de la massacre havia lluitat a Síria en les files de l’Estat Islàmic, que ha reivindicat l’acció armada. Això explicaria el seu domini de les armes i de la lluita urbana. Un dels cronistes estrella del rotatiu, Abdulkadir Selvi, pròxim al Govern turc, assegurava que el gihadista va ser «escollit especialment» per portar a terme l’atac al club nocturn i que la policia el vol capturar viu per desmantellar possibles cèl·lules i evitar nous atacs. Segons el mateix diari, els investigadors creuen que el tirador podria pertànyer al mateix grup que els tres suïcides que van atemptar el mes de juny passat a l’aeroport d’Istanbul, on van causar la mort de 47 persones.

MÉS DETENCIONS

Altres mitjans, com el diari 'Habertürk', han escrit que el terrorista va arribar procedent de Síria el mes de novembre passat a la ciutat turca de Konya, al centre del país, i que ho va fer en companyia de la seva dona i dos fills «per no cridar l’atenció». Segons altres fonts, aquests familiars també estarien detinguts.

    

L’agència de notícies turca Dogan va informar que la policia havia detingut dos estrangers, sense especificar-ne la nacionalitat, a l’aeroport internacional Atatürk d’Istanbul, en relació amb l’atemptat. Amb aquests dos arrestos ja són 14 les persones que continuen sota custòdia policial.

Notícies relacionades

    

Malgrat que el viceprimer ministre Kurtulmus no es va referir dilluns al comunicat de l’Estat Islàmic en què aquest grup s’atribuïa l’atemptat, sí que va reconèixer que la participació de Turquia, país membre de l’OTAN, en la coalició que lideren els Estats Units a Síria i que combat els gihadistes fa que el seu país sigui un objectiu de l’EI. 

Noves imatges de l’inici de l’atemptat d’Istanbul / YOUTUBE