GIHAD GLOBAL

L'amenaça d'atacs de l'EI a Europa es dispara a l'any dels atemptats de París

Els nous reclutes de l'Estat Islàmic, que ja no poden anar a Síria o l'Iraq, reben l'ordre de quedar-se i atacar als seus països

Les policies temen que l'enfonsament del califat multipliqui els retorns de combatents a la UE

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Un animal ferit és sempre més perillós. Un any després dels atemptats de París, l'Estat Islàmic (EI), l'ens que va organitzar aquells atacs, està en les seves hores més baixes a l'Iraq l' i Síria, on dues ofensives militars els han posat en retirada i amenacen amb l'enfonsament del seu califat. Els seus líders, els pocs que han sobreviscut a la campanya de bombardejos, han de moure's constantment per seguir amb vida i la via de comunicació que li permetia rebre voluntaris i enviar terroristes a Europa ha sigut tallada. Però que ningú s'enganyi, tal com avisen policies dedicats a la lluita antiterrorista i experts en la matèria, el monstre de dues cares que és l'EI –meitat grup terrorista, meitat estat- és avui per als europeus encara més perillós que fa un any.

“Les coses han canviat molt en aquests mesos. Fa un any teníem un nivell similar de persones que volien unir-se a l'EI. El que passa és que, llavors, l'EI demanava a aquestes persones que anessin a Síria o l'Iraq a viure o a combatre. En canvi, ara els diu que que es quedin als països on viuen i que actuïn aquí, cosa que els converteix en molt més perillosos per a nosaltres”, explica un comandament policial que fa anys que es dedica a la lluita contra el gihadisme.

ESPANYA, ASSENYALADA

“L'amenaça –insisteix– és encara més gran que fa un any. És cert que a Síria i l'Iraq els va molt malament, però precisament per això, per compensar aquestes derrotes, poden veure en atacs en territori europeu la manera de dir que segueixen aquí i que segueixen sent els abanderats de la gihad internacional”. De fet, països que fa un any no havien sigut assenyalats de forma específica ara sí que ho estan. És el cas d'Espanya, que ha aparegut ja en nombrosos missatges a les xarxes gihadistes, on fins i tot s'ha arribat a plasmar la Sagrada Família com a objectiu a atacar.

Un altre comandament policial especialitzat en gihadisme sosté que la pèrdua del califat sí que pot perjudicar la seva capacitat per realitzar grans atacs, com van ser l'abatiment de l'avió rus sobre el Sinaí i els atemptats de París. “Disposar d'un ‘estat’ que controla un territori, que té diners, camps d'entrenament, armes i explosius, i que a més pot proporcionar tant l'ordre d'atacar com a formació i combatents experimentats per fer-ho és, òbviament, un avantatge, tal com es va veure en els atacs de París”, diu. Ara, amb l'EI acorralat a Síria i l'Iraq, aquestes capacitats minven molt. “Per això es reforça la possibilitat d'atacs, no de grans comandos arribats des de Síria, sinó de petites cèl·lules europees o llops solitaris”, comenta, i afegeix: “Seran atacs d'oportunitat. És a dir, atemptaran no on vulguin, sinó on puguin i quan puguin”.

ELS 'VETERANS'

David Garriga, un criminòleg català especialitzat en gihadisme, alerta que el risc d'atac segueix sent molt alt. “Una de les característiques que diferencien l'EI d'Al-Qaida és la facilitat per variar les seves maneres d'actuar. No és un grup terrorista estàtic”, comenta. Les dificultats a Síria i l'Iraq porten, en opinió de Garriga, que l'EI “vulgui fer mal on més el temem i on més difícil ens és combatre'ls, als nostres carrers”.

Una amenaça que, per Garriga, es concreta de dues formes: per una part, amb el retorn dels combatents estrangers als seus països d'origen. Una vegada a Europa, en opinió de Garriga, el perill d'aquests ‘veterans’ no és tan sols que atemptin sinó que, per l'aura de combatent que tenen, puguin atraure i formar amb facilitat cèl·lules terroristes amb joves locals. El segon risc són els llops solitaris: encara que per falta de preparació solen cometre atacs amb menys víctimes, “les seves accions, per Imprevisibles, són més difícils de detectar i neutralitzar”.

A més, les xarxes de reclutament de l'EI a Europa segueixen més actives que mai. “El flux de reclutament, lluny de parar-se, segueix augmentant”, diu Garriga, que alerta dels senyals que apunten que l'EI planeja utilitzar dones en atemptats a Occident.

EL CAMPIÓ DE LA CAUSA GIHADISTA

Nate Rosenblatt, l'expert nord-americà autor de l'estudi ‘Tot el gihad és local’ i especialitzat en el reclutament de l'EI, considera que el grup està ara en un dilema “entre defensar el territori que controlava a Síria i l'Iraq i convertir-se en una xarxa clandestina i transnacional d'individus units per una ideologia, que és el que és Al-Qaida”.

Notícies relacionades

En la seva opinió, encara que trigarà, la derrota sobre el terreny acabarà tenint impacte. “Fins ara, de cara al reclutament, l'EI es beneficiava de ser un equip guanyador. Tothom vol unir-se a un equip que guanya”, comenta. El 2014, el 2015 i la meitat del 2016, l'EI no tan sols conquistava més i més territoris a Síria i l'Iraq, sinó que els seus grans atemptats el van convertir en el campió de la causa gihadista. “Als nous reclutes, l'EI els oferia una cosa concreta. Formar part d'un país que sí que existia i que controlava un territori. Ara això desapareix i, a mitjà termini, es notarà el seu efecte”.

Per contrarestar aquests revessos, l'EI ha multiplicat la seva presència a internet, a les xarxes socials i als serveis de missatgeria digital, sobretot a Telegram. “Allà els seus missatges han guanyat en violència i crueltat i s'ha intensificat la seva propaganda”, assegura Garriga.