Qui és qui en el culebró dels correus de Clinton

cmontanyes16175734 a screen grab of the website biggovernment com shows photo o161028225515

cmontanyes16175734 a screen grab of the website biggovernment com shows photo o161028225515
 
cmontanyes36075650 new york mayoral candidate anthony weiner and his wife huma 161028225538
cmontanyes36074292 fbi director james comey testifies before a house homeland s161028225646

/

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

La reactivació de la investigació de l’FBI dels correus de Hillary Clinton ha sacsejat la campanya presidencial dels EUA quan falten deu dies per anar a votar. Aquests són els personatges clau per entendre què està passant en el cas.

ANTHONY WEINER

Els correus que han provocat la reactivació de la investigació de Hillary Clinton s’han trobat en algun aparell electrònic d’Anthony Weiner, un antic congressista demòcrata de Nova York que ha estat casat amb Huma Abedin, l’assessora personal més pròxima a la candidata demòcrata. Weiner va veure frustrada la seva carrera política el juny del 2011, quan van sortir a la llum fotos explícites que havia enviat per Twitter a una seguidora, un escàndol pel qual va dimitir. Dos anys després Weiner va intentar reactivar la seva carrera presentant-se a les primàries demòcrates per a l’alcaldia de Nova York, però va haver d’abandonar després que durant aquella campanya esclatés un nou escàndol al saber-se que havia seguit fent 'sexting' amb l’àlies Carlos Danger (perill, en anglès). 

Aquest estiu, 'The New York Post' va treure a la llum noves imatges recents, incloent-n’hi una en què va retratar-se els genitals (amb roba interior) amb el seu fill de 4 anys estirat al seu costat al llit. Abedin, que fins aleshores li havia fet costat, va anunciar que volia separar-se d’ell. El mes passat les autoritats federals van investigar noves acusacions, primer revelades pel 'Daily Mail', segons les quals Weiner va intercanviar missatges lascius i explícits amb una menor de 15 anys.

HUMA ABEDIN

L’encara dona de Weiner forma part del cercle més pròxim de Hillary Clinton i és, de fet, qui coneix més bé la candidata del seu equip polític, tant que fins i tot ha sigut definida com «el disc dur de Hillary Clinton». Sovint batejada també com «la segona filla» dels Clinton i amb un paper múltiple que combina el d’assistenta, assessora i confident, Abedin, de 41 anys, va començar a treballar per a l’actual candidata presidencial el 1996 com a becària a la Casa Blanca després de graduar-se a la Universitat George Washington. Des d’aleshores Abedin, filla d’un indi i d’una pakistanesa i nascuda a Michigan, no s’ha separat del seu costat i el seu important paper ha anat creixent a mesura que Clinton passava primer pel Senat i després per la Secretaria d’Estat, on Abedin va ser la seva cap de personal. 

Abedin va decidir inicialment seguir al costat del seu marit quan van esclatar els dos primers escàndols sexuals (Bill Clinton havia presidit la cerimònia del seu casament el 2010), però després del penúltim (en què va incloure en una imatge lasciva el seu fill de 4 anys) va anunciar que tenia la intenció de separar-se.

JAMES COMEY

L’actual director de l’FBI ha desfermat un autèntic terratrèmol polític a l’anunciar en una carta a presidents de comitès del Congrés la reactivació de la investigació dels correus de Hillary Clinton. Des de la campanya de la candidata demòcrata s’ha qualificat el que ha passat d’«extraordinari» i s’ha reclamat a Comey explicacions sobre què s’està investigant exactament («l’hi deu al poble americà», ha dit John Podesta). 

L’equip de Clinton no ha sigut l’únic que ha qüestionat el moment elegit per Comey i li han plogut crítiques de molts seguidors de Clinton d’estar interferint en les eleccions, encara que altres defensen que si no hagués enviat la carta al Congrés se’l podria haver acusat d’estar encobrint alguna cosa.

ELS CORREUS DE CLINTON

Notícies relacionades

Encara que s’acostuma a parlar genèricament de l’escàndol dels correus de Hillary Clinton, convé entendre que hi ha diverses polèmiques diferents. La principal té a veure amb l’ús d’un servidor privat per a les seves comunicacions per correu electrònic quan era cap de la diplomàcia. Això és el que va investigar l’FBI, que va indagar per veure si havia intercanviat informació classificada a través d’aquest servidor, en principi més susceptible de ser piratejat que els governamentals, de manera que hauria posat en perill la seguretat nacional. L’FBI al juliol va donar per finalitzada la investigació.

La segona polèmica té a veure amb el tema de la transparència. A l’utilitzar el servidor privat, Clinton va esquivar el registre formal per on passen tots els missatges governamentals. Quan finalment va facilitar al Departament d’Estat els correus del seu servidor privat, en va donar més de 50.000 però no 30.000 que va esborrar al·legant que eren personals. Investigacions posteriors, incloent-hi la de l’FBI, han determinat que en aquests missatges suposadament «personals» hi havia material de treball. Algunes organitzacions han tret a la llum correus de Clinton i dels seus assistents que han posat en entredit que no hi hagués conflictes entre el seu paper com a secretària d’Estat i els interessos de la Fundació Clinton i els seus donants.