CAOS A RODALIES

El robatori de coure és del triple de metres del que va dir el Govern

Serà un jutjat de Barcelona el que haurà de determinar si l’incident va ser un robatori o un sabotatge després que els Mossos hagin determinat que va tenir lloc a la capital catalana i no a Montcada.

El robatori de coure és del triple de metres del que va dir el Govern

germán gonzález

2
Es llegeix en minuts

El robatori de cable de coure que va afectar Rodalies diumenge passat 12 de maig, jornada electoral, va ser al terme municipal de Barcelona. Així ho determina un informe dels Mossos d’Esquadra presentat al Jutjat d’Instrucció número 8 de Cerdanyola del Vallès. Per aquesta raó, la jutge ha decidit inhibir-se a favor del partit judicial de Barcelona que haurà ara d’adjudicar la investigació per aquest incident en un dels seus jutjats.

En una interlocutòria, la jutge de Cerdanyola assenyala que «el tall i la sostracció dels 120 metres de cable de coure –el triple de la quantitat apuntada pel ministre Óscar Puente, que ho va xifrar a 40 metres– va ser «en coordenades geogràfiques situades al partit judicial de Barcelona» i afegeix que davant aquesta informació «aquest jutjat no té competència per realitzar la investigació i procedeix a inhibir-se a favor dels Jutjats de Barcelona».

Dimarts passat, Adif va presentar una denúncia per la sostracció del cable de coure en la línia convencional Manresa-Barcelona i assegurava que el robatori va ser dins del terme municipal de Montcada i Reixac, concretament a tocar de l’estació de Montcada-Bifurcació. La denúncia anava acompanyada d’un pla del lloc, fotografies de les instal·lacions ferroviàries, les incidències provocades i informació de la gestió del sinistre amb les línies i serveis afectats per aquest robatori.

«Com a conseqüència del tall també es van produir diversos incendis», assenyala el jutjat, que després d’analitzar la denúncia va voler assegurar-se que el robatori va ser a les coordenades descrites per Adif. Per això, es va demanar un informe a l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra «per delimitar exactament el punt en el qual es va produir el fet delictiu per poder determinar la competència territorial».

Tres inspeccions oculars

Aquest dimecres, els Mossos van presentar l’informe, en què indiquen que, després de realitzar tres inspeccions oculars tècniques policials, «van concloure que el punt on es detecta la sostracció dels 120 metres de coure coincidia amb les coordenades facilitades en la denúncia» però que «corresponia al Partit Judicial de Barcelona», a diferència del que deia Adif en la seva denúncia.

Notícies relacionades

El ministre Puente va assenyalar en la compareixença que el material sostret pujava a un total de quaranta metres, però els Mossos d’Esquadra ara el xifren en 120 metres. A més, Puente va deixar anar la possibilitat que l’acte es tractés d’un sabotatge. La investigació policial, però, apunta a una sostracció possiblement comesa per una banda organitzada.

El jutjat de Cerdanyola del Vallès destaca que la denúncia d’Adif es va presentar pels possibles delictes de robatori amb força o desordres públics i hi afegeix que «el tall es va produir en paral·lel al cable de la catenària», fet que «va produir incendis en diversos punts del servei ferroviari i va afectar greument la jornada electoral».