Michelle Obama, la joia de la campanya

Magnètica i popular, la primera dama s'ha confirmat la més efectiva defensora de Clinton

La seva implicació no té precedents i de la denúncia de Trump sense nomenar-lo n'ha fet un art

cmontanyes36065554 michelle obama161027231605

cmontanyes36065554 michelle obama161027231605 / Andrew Harnik

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

L’eclosió de Michelle Obama com la més efectiva paladina de Hillary Clinton, com pràcticament tot en l’extraordinària campanya electoral nord-americà d’aquest any, era en gran part impredictible. Però s’ha produït. I de quina manera.

Des que al juliol va oferir a la Convenció Demòcrata un dels més memorables discursos de la cita a Filadèlfia, una intervenció en la qual va pronunciar l’ara ja famós i constantment repetit «quan ells es rebaixen nosaltres ens elevem», la primera dama va mostrar la seva capacitat per fer amb elegància el més contundent al·legat contra la potencial presidència de Donald Trump.

A mesura que la lluita electoral anava entrant en la fase decisiva, Obama es va anar implicant com cap consort presidencial abans en la campanya, tornant a oferir discursos d’una energia i una repercussió que fan empal·lidir els de la mateixa candidata. El màxim exponent va ser una intervenció que va fer al setembre a Pennsilvània on, novament sense mencionar el nom de l’aspirant republicà a la presidència, va desarticular-ne no ja només la candidatura sinó els estàndards morals, aquells que passen, com va deixar clar l’infame vídeo del 2005, per la degradació de les dones com una cosa normal.

Ara, en la recta final cap a les urnes, Michelle Obama ha culminat la seva ascensió fins al lloc de joia de la corona per a la campanya de Clinton, amb la qual dijous va aparèixer per primera vegada en un acte a Carolina del Nord. I el mer fet que l’actual candidata parlés en primer lloc i s’encarregués de presentar Obama diu, si no tot, gairebé tot de qui és l’estrella.

EL PASSAT I BILL

El fenomen no estava inicialment previst per dues raons, i una és la tensió que va enfrontar les dues dones l’any 2008, quan Clinton es va enfrontar a les eleccions primàries a Barack Obama. Tot i que ja se sap com es va acabar aquell duel, no tothom recorda que Michelle Obama va ser de les últimes a fer públicament les paus amb la dona que es va intentar posar en l’històric camí del seu marit a la Casa Blanca, memòries que han quedat enterrades sota els afalacs mutus en què es van desfer dijous i en la imatge de la seva abraçada.

Per una altra part, molts observadors havien apostat que qui tindria el paper protagonista en l’assalt a la Casa Blanca de l’exsecretària d’Estat seria Bill Clinton. Però l’home que sempre ha mostrat un talent natural per connectar amb el ciutadà corrent –do del qual va sobrada l’actual candidata– ha quedat una mica  relegat en una campanya en la qual les seves aventures extramatrimonials, les donacions controvertides a la seva fundació i els seus discursos pagats s’han convertit en vulnerabilitat, com també ficades de pota com pot ser qüestionar la reforma sanitària.

Notícies relacionades

A Michelle Obama, en canvi, no se li pot retreure res. El seu índex de popularitat està en el 64%, més de 10 punts per sobre del del seu marit i més de 20 del de Hillary Clinton. I no és gaire diferent del que van tenir en l’ocàs de la seva estada a la Casa Blanca altres primeres dames, com per exemple Laura Bush, però l’advocada de 52 anys que va definir el seu paper com el de «mare en cap» ha decidit fer un pas que no van fer les seves predecessores.

«Sé que hi ha qui comenta que no hi ha precedents d’una primera dama tan activament involucrada en una campanya presidencial i pot ser cert, però també ho és que aquesta és verdaderament una elecció sense precedents», va dir dijous davant d’11.000 persones.