LA CARRERA A LA CASA BLANCA

L'FBI reobre la investigació contra Hillary Clinton a 10 dies de les eleccions

La troballa de nous 'e-mails' que podrien contenir informació classificada sacseja la campanya en la recta final

Els correus van aparèixer en les indagacions contra l'excongressista Anthony Weiner, marit de la secretària de la candidata

fsendra34168928 sacramento  ca   june 05  democratic presidential candidate 161008184532

fsendra34168928 sacramento ca june 05 democratic presidential candidate 161008184532 / JUSTIN SULLIVAN

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dir que la campanya als Estats Units està sent insòlita és aquesta vegada alguna cosa més que una frase recurrent per mobilitzar els votants o vendre més diaris. Quan els nord-americans vagin a les urnes el pròxim 8 de novembre hauran de triar entre un candidat republicà que ha sigut acusat d’agressió sexual per una desena de dones i una candidata demòcrata que està sent investigada per haver posat potencialment en perill la seguretat nacional. Així són les coses després que l’FBI decidís ahir reactivar la investigació contra Hillary Clinton per la gestió que va fer dels seus correus electrònics durant la seva època al capdavant del Departament d’Estat. La notícia ha caigut com una bomba en les files demòcrates i ha provocat nerviosisme en les borses.

Ningú s’esperava una sorpresa semblant quan tan sols falten 11 dies per a les eleccions, tres mesos després que l’FBI acabés la seva investigació inicial sense recomanar càrrecs contra Clinton. Però ahir el director de l’agència, James Comey, va enviar una carta als congressistes per informar-los que han aparegut nous 'e-mails' que «podrien ser pertinents» en la investigació.

PASSOS

«He decidit que l’FBI hauria de fer els passos necessaris perquè els investigadors examinin aquests 'e-mails' i determinin si contenen informació classificada», va escriure el director de l’agència. Comey va afegir que encara no sap si el nou material és «significatiu» ni quan s’acabaran les indagacions. En qualsevol cas, la investigació queda reoberta.

La notícia ha afegit un nou element d’incertesa a aquesta recta final de la campanya. Clinton segueix comandant les enquestes, però la diferència ha disminuït lleugerament els últims dies a mesura que sorgeixen noves revelacions dels correus piratejats del seu cap de campanya. Des de Nou Hampshire, el republicà Donald Trump va celebrar la decisió de l’FBI després de setmanes de crítiques constants a Comey per no incriminar la seva rival. «La corrupció de Hillary Clinton és d’uns nivells que no s’han vist mai. Hem d’impedir que porti els seus estratagemes criminals a la Casa Blanca», va dir Trump mentre els seus seguidors corejaven el ja clàssic «tanquin-la».

El cap de campanya de Clinton, John Podesta, va reaccionar amb incredulitat a la decisió de Comey, a qui va reclamar que aporti «immediatament al públic nord-americà més informació de la que conté la carta enviada a vuit presidents de comitè republicans».

Des de l’entorn demòcrata s’està criticant que el cap de l’FBI, que és republicà, hagi rellançat les sospites sobre la candidata a tan pocs dies de les eleccions sense que hi hagi res aparentment tangible per justificar-ho. «Tenim confiança que això no produirà conclusions diferents de les que va treure l’FBI al juliol», va dir Podesta.

ELS CORREUS

La susceptibilitat demòcrata es recolza a més en el fet que els nous correus no surten dels dispositius electrònics que el Departament d’Estat va entregar a l’FBI després que el 'New York Times' publiqués fa més d’un any que l’exsecretària d’Estat havia utilitzat servidors privats per emmagatzemar les seves comunicacions. 

Notícies relacionades

Segons va publicar el rotatiu novaiorquès, surten d’una investigació totalment diferent, dels dispositius confiscats a l’excongressista estatal de Nova York Anthony Weiner. Weiner va haver de deixar la política després que apareguessin en les xarxes socials les fotos en calçotets que li va enviar a una admiradora. Res d’això tindria importància si no fos perquè el novaiorquès està casat amb Huma Abedin, la secretària personal de Clinton i figura clau en la seva campanya.

El mes de juliol passat, l’FBI va concloure que Clinton va actuar amb «extraordinària poca cura» a l’u­tilitzar un servidor privat per emmagatzemar els seus correus durant l’etapa en què va estar al capdavant de la diplomàcia.