LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA
Trump diu que Putin "és més líder" que Obama
El candidat republicà defensa la seva admiració pel president rus en un fòrum amb veterans

mbenach35425262 republican presidential candidate donald trump speaks with 160908211918 /
Donald Trump sembla entossudit a suïcidar-se políticament. El candidat republicà a la presidència va tornar a expressar dimecres la seva admiració per Vladímir Putin en un fòrum sobre seguretat nacional en què també va participar la seva rival Hillary Clinton. Trump va assegurar que Putin ha sigut molt més líder que Barack Obama i va treure importància a les seves accions a Síria i Ucraïna o al presumpte ‘hackeig’ del Kremlin dels correus electrònics del Comitè Nacional Demòcrata. “¿Vols que comenci a citarr algunes de les coses que ha fet al mateix temps el president Obama?”, va dir com a evasió a la pregunta del periodista. Les seves paraules no sols han sigut condemnades per la seva rival demòcrata, sinó també per l'estament republicà.
És difícil comprendre quin rèdit polític podria treure Trump als seus elogis a Putin, l'home que s'està convertint en la nova bèstia negra dels Estats Units, el principal obstacle als seus interessos en el món. Però el magnat, amb empreses i alguns dels seus assessors han tingut o tenen una estreta relació amb Rússia, no s'arronsa. “Certament, en aquest sistema, ha sigut un líder, molt més líder que el nostre president”, va dir abans d'afegir que “té un fort control sobre el seu país” i admirar el seu “82% d'aprovació” en els sondejos. Trump va assegurar que, si arriba a la presidència, tindrà “una molt, molt bona relació amb Putin”, assenyalant que això li permetria als EUA derrotar conjuntament amb Rússia l'Estat Islàmic (EI). Preguntat si no l'incomodava rebre piropos d'un exagent del KGB, va respondre: “Si ell diu que sóc brillant, acceptaré el piropo, ¿queda clar?”
Les seves declaracions arriben en un moment de màxima tensió amb Moscou, després del recent fracàs del diàleg per renovar la treva a Síria i després que part de bona part de l'aparell de seguretat nord-americana hagi acusat el Kremlin d'estar darrere del robatori informàtic i la posterior filtració dels compromesos 20.000 correus del Comitè Nacional Demòcrata, una acció que molts consideren una intolerable intromissió en el procés electoral nord-americà. “Bé, ningú sap exactament si hlo van fer ells”, va dir Trump en contra de l'opinió més estesa a Washington.
TEMPESTA POLÍTICA
La tempesta política està servida, encara que no sigui nova. Hillary Clinton ha dit que la defensa de l'autòcrata rus “no només és una falta de patriotisme i un insult a la gent del nostre país, també ho és al nostre comandant en cap”. “Fa por”, ha afegit aquest dijous. També s'ha distanciat de Trump la direcció del seu partit, que segueix mantenint una complicada relació amb el seu candidat. “Putin és un agressor que no comparteix els nostres interessos”, va afirmar el líder republicà al Congrés, Paul Ryan, desprñes d'acusar el president rus de “portar a terme ciberatacs emparats per l'Estat” contra “el nostre sistema polític”.
Les declaracions de Trump es van produir durant un fòrum amb veterans i militars en actiu organitzat per la MSNBC, el primer dedicat íntegrament a examinar els plans en política exterior dels candidats, que es van enfrontar a les preguntes per separat. El magnat immobiliari en va esquivar unes quantes i va deixar clar que se'ls escapen els detalls dels grans problemes que assolen el món. Una vegada més, es va recrear en la controvèrsia. Va reiterar que els Estats Units s'hauria d'haver quedat amb el petroli de l'Iraq (“Ja saps, antigament el guanyador es quedava amb el botí de guerra”) i va mantenir aquella frase en què va dir saber-ne més de l'EI que els generals dels EUA. És més, va insinuar que són uns incompetents i va amenaçar de reemplaçar la jerarquia militar si arriba al poder. També va insistir que l'epidèmia d'abusos sexuals a l'Exèrcit és conseqüència de barrejar homes i dones a l'Exèrcit.
RETÒRICA ENDURIDA
Notícies relacionadesEncara que les seves posicions escandalitzin molts a Washington, des de l'òptica russa és Clinton la que representa una amenaça per a la pau mundial, segons va afirmar a la NPR un analista nord-americà establert a Moscou i pròxim al Kremlin. Després de tractar sense èxit de fer un reset en la relació amb Rússia en els seus primers compassos com a secretària d'Estat, l'ara candidata demòcrata ha endurit la seva retòrica, alimentant el clima de guerra freda que tant sembla acontentar Putin. Fa dos anys, Clinton va comparar la guerra encoberta de Putin a Ucraïna per “protegir” a la minoria russa amb les accions de Hitler a la rebotiga alemanya durant els prolegòmens de la segona guerra mundial. “Això mateix és el que Hitler va fer als anys 30”. Preguntada durant el fòrum per les seves posicions intervencionistes en política exterior, Clinton es va defensar. “Jo considero la força com l'últim ressort, no com la meva primera opció”.
A falta de dos mesos per a les eleccions als EUA, les últimes enquestes assenyalen que s'ha estret notablement la distància entre els dos candidats. De fet, l'última de la CNN dóna dos punts d'avantatge a Trump en el vot popular.
Partit Republicà Donald Trump Eleccions als EUA Hillary Clinton Vladímir Putin Estats Units Barack Obama
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Sinistralitat viària Catalunya tindrà sis nous radars autònoms per a les carreteres amb més accidents de trànsit
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Necessitat de talent L’FP es converteix en la via més directa a l'ocupació que demanen les empreses
- El Cercle rebutja una fusió del BBVA i el Sabadell per frenar el poder de Madrid
- L’home que ho sap tot
- El Govern regularitzarà 500.000 immigrants arribats abans del 2025
- Galán assisteix a la recepció oficial de Starmer a Londres