DOL NACIONAL

Funeral d'Estat a Itàlia per les víctimes del terratrèmol

"Les campanes estan callades. Però aquestes campanes tornaran a sonar" diu el sacerdot encarregat d'oficiar la cerimònia

Funeral per les víctimes del terratrèmol. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, i el primer ministre, Matteo Renzi, han assistit aquest dissabte a Ascoli Piceno (centre) al funeral per algunes de les 290 víctimes causades pel terratrèmol de dimecres al centre del país.

Tots dos, acompanyats per altres autoritats estatals, regionals i polítiques, han participat en l'acte organitzat en un poliesportiu adjacent a l'Hospital Mazzoni d'aquesta localitat de la regió de les Marques, on s'han disposat els fèretres amb els cossos de 35 de les víctimes.

L'acte, el primer oficial i que se celebra mentre Itàlia està en dol nacional per la catàstrofe del 24 d'agost, ha tingut lloc mentre se sap que un nou recompte provisional de víctimes eleva ja a 290 els morts pel sisme.

EMOTIU PARLAMENT

La majoria de les víctimes mortals, 230, s'han registrat a Amatrice, a la regió del Laci, a uns 140 quilòmetres al nord-est de Roma, que va ser la localitat més afectada pel terratrèmol de 6 graus en l'escala oberta de Richter.

El funeral d'Estat l'ha presidit pel bisbe Giovanni d'Ercole i hi han assistit familiars de les víctimes i alguns dels milers de persones que participen en les tasques de rescat i assistència als damnificats. En el seu parlament, el bisbe ha fet una emotiva crida a l'esperança: "Les campanes no sonen als nostres pobles. Però tornaran a sonar en el futur". Sentiu aquestes paraules en aquest vídeo.

Només a la localitat d'Amatrice, a uns 140 quilòmetres al nord-est de Roma, prossegueixen els treballs de rescat, però amb menys esperança de trobar supervivents. També als pobles d'Arquata i Accumoli, segons Protecció Civil a Roma.

NOUS SISMES

La terra ha seguit tremolant aquesta matinada a la província d'Ascoli Piceno. Alguna de les rèpliques ha arribat a una magnitud de fins a 4 en l'escala de Richter. Per aquest motiu, han empitjorat les condicions de viabilitat de les carreteres de les zones afectades.

Des que va tenir lloc el sisme, s'ha pogut rescatar amb vida 238 persones, ha precisat un portaveu de la Protecció Civil.

Aquest organisme va comunicar que s'ha disposat l'acollida en centres esportius i públics per a 3.600 damnificats en un total de 44 localitzacions i que treballen en les tasques de rescat i assistència als damnificats, 6.581 persones.

DUBTES SOBRE LES CONSTRUCCIONS

Els dubtes sobre les mesures de prevenció i, sobretot, els estàndards de construcció en una zona amb una alta sismicitat ja s'han començat a fer sentir, informa Rossend Domènech.

Notícies relacionades

La destrucció d'una escola a Amatrice que havia sigut sotmesa a treballs d'adequació per fer-la resistent a un terratrèmol ha causat indignació entre ciutadans afectats per la devastació de la localitat i ja s'han emprès accions davant la Justícia.

La fiscalia de Rieti ha obert una investigació preliminar amb la hipòtesi de desastre dolós després de comprovar els danys en alguns edificis que havien sigut reestructurats recentment, com l'escola d'Amatrice.