REFERÈNDUM HISTÒRIC AL REGNE UNIT

Johnson i la campanya del 'brexit', acusats de propiciar l'odi contra la immigració

El gran debat organitzat per la BBC a Wembley mostra actituds passionals en cada bàndol, però acaba sense vencedors ni vençuts

mbenach34400369 lon01  londres  r  unido   21 06 2016   fotograf a160622100039

mbenach34400369 lon01 londres r unido 21 06 2016 fotograf a160622100039 / JEFF OVERS BBC HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un gran debat al Wembley Arena de Londres va reunir dimarts a la nit els partidaris de la permanència (Remain), i els de la sortida (Leave) de la Unió Europea (UE). Organitzat i televisat en directe per la BBC, amb 6.000 votants a les grades i tres polítics a cada bàndol, la confrontació de gairebé dues hores va girar al voltant dels tres assumptes que han dominat la campanya: economia, immigració i identitat, el lloc en el món del Regne Unit.

La líder conservadora escocesa, Ruth Davidson, i l'alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, van treballar en equip a favor de la permanència i van posar en dificultats Boris Johnson, la veu més ressonant a favor de la sortida. Davidson va acusar en diverses ocasions Leave i Johnson de mentir. Khan els va acusar al seu torn de perpetuar “l'odi contra la immigració”. També els va retreure que usin “la més gran de les mentides” al parlar contínuament de l'amenaça que Turquia entri a la UE.

Johnson va utilitzar eslògans patriòtics per defensar la causa del 'brexit'. Va acusar els seus rivals de voler encomanar por als ciutadans amb una debacle de l'economia, va parlar d'alliberar la nació de la burocràcia de la UE. L'equip de la permanència els va retreure el menyspreu al criteri dels experts, que adverteixen d'una recessió i greus danys econòmics. Johnson, aspirant a primer ministre, càrrec que espera aconseguir amb el seu triomf en el 'brexit', va rebre una gran ovació en la seva arenga final quan va declarar: “Dijous pot ser el dia de la independència per al nostre país”.

ENTUSIASME EMOCIONAL

Notícies relacionades

No hi va haver vencedors ni vençuts en el debat. L'equip del Remain, amb noves cares com la de Khan i Davidson, va oferir més arguments, amb una passió que s'ha tobat a faltar per la seva part en aquesta campanya. Els del Leave van saber provocar un entusiasme emocional, i van prometre grans glòries per a la nació, el "control del nostre destí", una vegada consumada la ruptura amb Brussel·les.

La campanya del Leave vol distanciar al màxim de la UKIP de Nigel Farage, acusat de racisme i xenofòbia. Però ara s'ha sabut que Vote Leave va rebre un donatiu de 600.000 lliures (780.000 euros) de Gladys Bramall, una antic membre del partit d'extrema dreta British National Party (BNP).