La ultradreta a Itàlia

La RAI denuncia les ingerències del Govern de Meloni

El principal sindicat de la televisió pública crida a la vaga per la pressió a periodistes

La presentadora de la RAI Serena Bortone, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este lunes en Roma.

La presentadora de la RAI Serena Bortone, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este lunes en Roma. / CECILIA FABIANO / LA PRESSE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

"Mai, en tots els meus anys de carrera, he patit els atacs que pateixo ara. Només volen propaganda. És un cos a cos quotidià". D’aquesta manera, amb aquestes duríssimes paraules, es van expressar ahir els periodistes de la televisió pública RAI que participen en la vaga convocada per l’Usigrai, el principal sindicat de la cadena i un dels pocs poders públics que encara gosa resistir-se al Govern de Giorgia Meloni.

De braços plegats per denunciar la "preocupant" ingerència de l’actual coalició de dreta en l’elaboració de les notícies que diàriament rep la ciutadania italiana, els periodistes van acudir aviat al matí a l’Associació de la Premsa Estrangera a Roma. I des d’allà van descriure una situació tan alarmant que anomenar-la inquietant seria quedar curt. "Això no concerneix únicament els periodistes o els de la RAI, ni és un problema exclusivament italià. Aquí estem parlant d’atacs diaris a drets que estan establerts a la Constitució", va arribar a assegurar Vittorio di Trapani, president de la Federació Nacional de Premsa Italiana (FSNI).

Denúncies

Notícies relacionades

Sigfrido Ranucci, presentador de l’històric programa de periodisme d’investigació Report, va ser encara més directe al donar exemples concrets. "Ens pressionen interposant denúncies; és a dir, denuncien el seu propi servei públic", va declarar Ranucci, enumerant una sèrie de membres de l’actual coalició governamental que van presentar querelles contra ell i els seus periodistes per reportatges que no van ser del seu grat.

"Maurizio Gasparri, membre del comitè de vigilància de la RAI, després de veure desestimada la denúncia, va sol·licitar una interrogació parlamentària", va relatar Ranucci, que a més va esmentar intents de suprimir les reposicions estiuenques del seu programa, malgrat els seus alts índexs d’audiència. "Als serveis informatius la situació és fins i tot pitjor. Allà es deslliura una batalla diària, amb periodistes enfrontant-se contínuament a intents de censura de dalt, fet que porta a molts a decidir retirar la seva firma", hi va afegir Daniele Macheda, secretari d’Usigrai.