Trobada a París

La UE avisa Xi que protegirà els seus interessos comercials

Von der Leyen diu, després de reunir-se amb el líder xinès i Macron, que Europa adoptarà les "decisions dures que calgui"

La UE avisa Xi que protegirà els seus interessos comercials

Ricardo Mir de Francia

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Unió Europea està disposada a fer passar per l’adreçador la Xina en la disputa comercial que els dos blocs mantenen. Aquest va ser el principal missatge llançat per la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, durant la reunió a tres bandes que va mantenir ahir al Palau de l’Elisi amb el president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg xinès, Xi Jingping. "Europa no dubtarà a adoptar les decisions dures que calgui per protegir la seva economia i la seva seguretat", va dir la dirigent europea en al·lusió a la possible guerra comercial que fa mesos que es perfila. Les advertències de Brussel·les van contrastar amb les paraules de Xi, que va cridar a estrènyer les relacions amb el continent, mentre que Macron va demanar al seu convidat xinès que utilitzi la seva influència sobre el Kremlin per mirar de frenar la guerra a Ucraïna.

El viatge de Xi a Europa, el primer en els últims cinc anys, arriba en un moment molt delicat de la relació bilateral, tant pel suport implícit de Pequín a l’agressió russa a Ucraïna com per l’enduriment de les postures a Brussel·les davant les "injustes" pràctiques comercials xineses. Una fredor que ha quedat també patent a l’agenda del president xinès. I és que, si bé ha començat a París la seva gira europea, Xi només farà dues parades més: Sèrbia i Hongria, els dos països més pròxims al Kremlin i, en el cas de Budapest, també una peça clau per a la penetració de la influència xinesa en el continent.

"La Xina i Europa haurien de mantenir la seva condició de socis, adherir-se al diàleg i la cooperació i continuar fent contribucions a la pau mundial", va assegurar Xi durant els parlaments inicials. Macron va incidir en aquest mateix esperit de col·laboració, al remarcar que la "cooperació" amb Pequín és "decisiva" a l’hora d’afrontar les "grans crisis" actuals, com les guerres a Ucraïna i Gaza. En aquesta última la diplomàcia xinesa està exercint un rol insignificant, a diferència del que passa a Ucraïna. Pequín diu ser un actor neutral en el conflicte, però el fet és que ha estret les seves relacions comercials amb Moscou des de l’inici de la invasió el que ha servit al Kremlin per esquivar les sancions occidentals.

Notícies relacionades

Línia dura

"Calen més esforços per frenar l’enviament de productes de doble ús [civil i militar] a Rússia que acaben trobant la manera d’arribar al camp de batalla", va dir Von der Leyen a Xi. L’alemanya s’ha convertit en una de les principals abanderades de la línia dura a Brussel·les cap a Pequín.