El conflicte del Pròxim Orient

Hamàs accepta una proposta de treva d’Egipte i Qatar, i Israel la rebutja

El grup palestí no dona detalls del text, mentre que l’Estat hebreu veu l’oferta «lluny» de les seves demandes 

L’Exèrcit israelià manté el pla d’entrar a Rafah després d’ordenar-ne l’evacuació

L’Exèrcit hebreu va assegurar ahir a la nit estar bombardejant «objectius de Hamàs» a l’est de Rafah

Tiendas en un campamento para desplazados palestinos en Rafah, en la Franja de Gaza

Tiendas en un campamento para desplazados palestinos en Rafah, en la Franja de Gaza / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El cap del buró polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, va comunicar ahir a Egipte i a Qatar que el grup islamista accepta la seva proposta per a un alto el foc a la Franja de Gaza. Després de mesos de negociacions entre els països mediadors i les parts implicades, Hamàs va fer l’anunci en un breu comunicat sense més detalls, després que l’Exèrcit israelià ordenés a uns 100.000 palestins a l’est de Rafah evacuar la localitat amb vista a un possible assalt terrestre.

El gabinet de guerra d’Israel va decidir per unanimitat seguir endavant amb una operació a aquesta ciutat del sud de Gaza "per exercir pressió militar sobre Hamàs, amb l’objectiu d’avançar en l’alliberament dels ostatges i altres objectius de guerra", segons un comunicat de l’oficina del primer ministre, que al·lega que l’última oferta de treva de Hamàs es troba "lluny de les demandes obligatòries d’Israel".

L’Exèrcit hebreu va assegurar ahir a la nit estar bombardejant "objectius de Hamàs" a l’est de Rafah, una zona que havia ordenat evacuar al matí. L’agència oficial de notícies palestina, Wafa, va confirmar atacs israelians contra "carreteres, finques agrícoles, cases residencials i granges" als barris orientals d’Al Salam i Al Jinaina, entre d’altres.

Els palestins que resideixen a l’est de la ciutat de Rafah, van rebre trucades i missatges de veu en què se’ls instava a evacuar i dirigir-se a la zona d’Al Mawasi, a prop de la costa gaziana, o a la zona de Khan Yunis, d’on ja es van retirar les tropes israelianes fa unes setmanes. I de nou la mateixa escena es va repetir. Desenes de milers de palestins amb les pertinences que podien carregar es van posar a caminar sota el sol abrasador cap aquest suposat lloc segur. Abans, havien caigut des del cel centenars de pamflets amb l’enèsima advertència: "Qualsevol que estigui a prop de les organitzacions terroristes posa en perill la seva vida i la de la seva família. Per la seva seguretat, l’Exèrcit li demana que evacuï immediatament" la zona. Els últims set mesos de guerra, han mort més de 34.683 palestins a l’enclavament.

Mantenir converses

I mentrestant, Israel també va assegurar estar enviant equips per mantenir converses amb els mediadors en un intent de trobar un acord que satisfaci les seves demandes. Els ministres d’Afers Exteriors d’Egipte i els Emirats Àrabs Units van demanar "no malbaratar l’oportunitat disponible" per arribar a un acord d’alto el foc.

Segons fonts d’Al Jazeera, el document egipcioqatarià inclou tres fases, inclòs un alto el foc permanent. Cada una duraria 42 dies. En la primera fase començaria una treva que aturaria els combats, juntament amb una retirada israeliana del corredor de Netzarim que Israel utilitza per dividir el nord i el sud de Gaza. Una segona fase inclouria l’aprovació d’un cessament permanent de les operacions militars i hostils i la retirada completa de les forces israelianes de Gaza. Durant la tercera etapa recollida en la proposta, hi ha una disposició que aprova el final del bloqueig de Gaza.

Notícies relacionades

Un funcionari israelià va aclarir a Reuters que l’aprovació del grup palestí no implicava que s’hagués acordat un alto el foc a Gaza, ja que la proposta que Hamàs havia acceptat era una versió "suavitzada" d’una proposta egípcia, que incloïa conclusions de "gran abast" que Israel no podia acceptar. "Això semblaria un artifici destinat a fer que Israel sembli la part que rebutja un acord", va afegir el funcionari israelià, parlant sota condició d’anonimat. Probablement aquestes clàusules "de gran abast" que Israel no pot acceptar siguin el cessament definitiu d’hostilitats que Hamàs ha exigit a l’Estat hebreu com a part d’un acord de treva i d’intercanvi d’ostatges israelians per presoners palestins.

L’anunci del grup que governa de facto la Franja de Gaza es va donar a conèixer després que el president dels EUA, Joe Biden, mantingués una conversa telefònica amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, sobre les negociacions per a l’alto el foc a canvi de l’alliberament d’ostatges israelians i de presos palestins. Diumenge passat, el director de la CIA, William Burns, va arribar a Doha per continuar amb les negociacions com a part dels seus esforços mediadors juntament amb Egipte i Qatar. Els familiars dels més d’un centenar de captius a Gaza han exigit que "el gabinet ha de convertir l’acceptació de Hamàs en un acord". "Ara és el moment que el govern israelià demostri en acció el seu compromís amb els seus ciutadans", va manifestar en un comunicat el Fòrum de Famílies de Desapareguts i Ostatges, que està entregant en les protestes als carrers.