CONSULTA POPULAR

Els suïssos rebutgen en referèndum aplicar una renda mínima de 2.300 euros al mes

La proposta, a la qual s'ha oposat gairebé tota la classe política perquè és molt costosa, ha rebut el vot negatiu del 78% dels electors

kamor34161558 swiss interior minister alain berset attends a new160605180926

kamor34161558 swiss interior minister alain berset attends a new160605180926 / RUBEN SPRICH

1
Es llegeix en minuts

Els suïssos van rebutjar ahir en referèndum una iniciativa popular per instaurar una renda mínima mensual de 2.500 francs suïssos (2.260 euros) que, segons els seus promotors, un grup sense afiliació política, pretenia garantir una vida digna per a tots els ciutadans. Segons els primers resultats  divulgats per l’Institut GFS, la idea va ser rebutjada pel 78% dels vots.

Aquesta iniciativa garantia un ingrés per a tots els residents a Suïssa, durant tota la vida, encara que només en la mesura en què no disposessin de cap ingrés mensual equivalent. També se n’haurien beneficiat els estrangers que fes com a mínim cinc anys que viuen al país. A més a més, la proposta afegia 650 francs suïssos (585 euros) cada mes per cada fill menor.

Notícies relacionades

Els seus impulsors indicaven que el seu objectiu era reduir la inequitat en un moment en què les diferències salarials es disparen i l’automatització fa desaparèixer molts llocs de treball. Així mateix, consideraven que es tractava d’un mitjà de reconèixer el treball no remunerat de moltes persones en activitats com l’atenció als fills o familiars malalts o grans.

Al saber-se el resultat, el col·lectiu que va llançar la iniciativa va considerar positiu haver obtingut el 22% de suport i va estimar que «en aquesta etapa ha sigut una victòria donar a conèixer el concepte de l’ingrés mínim universal». «L’important és que els ciutadans han començat a reflexionar sobre aquesta idea, que caldrà posar en marxa tard o d’hora», va dir Sergio Rossi, membre del comitè de suport a la iniciativa.