CRISI DELS REFUGIATS

Més d'un centenar de cadàvers d'immigrants ofegats apareixen en les platges líbies

Els emigrants viatjaven en una barcassa, 70 eren dones i cinc nens, que es va enfonsar a 25 quilòmetres de costa

El Mediterrani continua sent un gran cementiri. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

La barcassa va sotsobrar pocs minuts després de sortir de Zuara, 120 quilòmetres a l’oest de la capital líbia, Trípoli. A bord hi anaven 117 persones, entre elles 70 dones i cinc nens.

Els cossos sense vida dels ocupants han aparegut escampats al llarg de 25 quilòmetres de la costa líbia, segons van informar ahir la Mitja Lluna Roja i l’oenagé MigrantReport. Tots semblen ser originaris de països subsaharians.

La setmana passada, la Guàrdia Costanera italiana va interceptar en aquesta mateixa zona quatre embarcacions amb motor forabord que portaven 450 persones. Una d’elles és presumptament la que es va enfonsar. Els ocupants de les altres van dir que «més de 100» companys de viatge havien caigut al mar. «Els cossos van començar a aparèixer a Zuara dijous al matí», va explicar MohammadMisrati, portaveu de la Mitja Lluna Roja.

El Govern italià es disposa a presentar a la cimera de la Unió Europea (UE) d’aquest mes un projecte, ja acceptat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, per frenar els fluxos de la immigració pel Mediterrani.

El programa, conegut com a Migration Compact 2.0, amb 500 milions d’euros de pressupost inicial, comprèn «un pacte semblant al ja firmat amb Turquia entre la UE i alguns països africans, d’on procedeixen la majoria dels emigrants», va explicar Paolo Gentiloni, ministre d’Exteriors italià.

 

PAÏSOS D’ORIGEN I TRÀNSIT

Roma demanarà que el programa compti en total amb 1.800 milions per finançar iniciatives als països d’origen i trànsit dels immigrants, amb la finalitat d’oferir-los oportunitats laborals als seus països i que així no intentin arribar a Europa. Itàlia ja està finançant pel seu compte un projecte anàleg a Etiòpia.

Els països inclosos en el nou programa serien Líbia, Nigèria, Etiòpia, Eritrea i el Senegal. El seu bon funcionament dependrà de la capacitat de la UE d’aconseguir que els diners arribin als seus verdaders destinataris, els emigrants.

Notícies relacionades

La setmana passada Itàlia va organitzar a Roma una cimera amb 52 governs africans per «buscar una estratègia entre l’Àfrica i la UE». S’ha d’aconseguir un «pla operatiu important per a l’Àfrica, amb l’objectiu que comencin ben aviat els primers projectes», va afirmar Gentiloni. «El pla de Renzi m’agrada», va assegurar Merkel.