França instaurarà una figura per evitar abusos a menors

La mesura, encapçalada per l’actriu Judith Godrèche, que va denunciar dos directors, cerca que els nens treballin en un entorn segur.

França instaurarà una figura per evitar abusos a menors

Associated Press/LaPresse / LAP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Cultura de França, Rachida Dati, va anunciar dissabte passat, durant la seva visita al Festival de Cannes, la instauració d’una persona que serà responsable de controlar que no hi hagi abusos contra els menors que intervinguin en els rodatges. Dati va concretar que aquesta figura anomenada "responsable pels nens" serà obligatòria a partir d’aquest pròxim estiu per a qualsevol rodatge que compti amb ajudes públiques del Centre Nacional del Cine (CNC).

Es tracta d’una de les mesures que l’abanderada del MeToo gal, l’actriu Judith Godrèche, va demanar públicament. "Un nen mai es pot quedar sol durant un rodatge", va assegurar al febrer la intèrpret, durant una audició al Senat francès. Godrèche, que acaba de presentar a Cannes un curt de denúncia contra la violència sexual, titulat Moi Aussi (Jo també), va acusar els directors de cine, Benoît Jacquot i Jacques Doillon, d’abusos sexuals quan era adolescent, tot i que entenia que potser no treballaria més.

"Jo era absolutament conscient que corria el risc", recorda l’actriu, de 52 anys, en una entrevista realitzada a Cannes amb Efe i un altre mitjà internacional, sobre aquell acte de valentia de principis de febrer al revelar, després de tres dècades en silenci, el que li havien fet els cineastes.

Notícies relacionades

No era la primera ni ha sigut l’última a denunciar els abusos comesos en la indústria del cine francès, però el seu testimoni i la manera amb què es va posar aquesta lluita a la seva esquena –no només en els mitjans, sinó fins i tot al Senat francès demanant legislació de prevenció de l’abús per al cine– van convertir Godrèche en la gran ambaixadora del ressorgiment del moviment MeToo a França.

Les seves pors per la seva carrera semblen justificades perquè ara, malgrat el seu alt perfil mediàtic, els directors no la truquen "en absolut". "La majoria, crec, en el món del cine, o almenys una gran part, no té cap desig que les coses canviïn", va lamentar. Tot i que per degracia els abusos contra les dones i els menors són un problema que sobrepassa les fronteres del cine, Godrèche veu clar que el cel·luloide és un entorn particularment tòxic per la divinització de moltes de les seves figures i pel poder absolut que exerceixen.