ENVIADA ESPECIAL DE L'ACNUR

Angelina Jolie adverteix que l'ajuda internacional als refugiats "s'esquerda"

L'actriu i ambaixadora especial de l'ONU demana un treball conjunt "de tots els països del món"

 

  / AP / JEFF OVERS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Angelina Jolie Pitt, ambaixadora especial de l'Agència de Nacions Units per als refugiats (ACNUR), ha advertit que el sistema internacional d'ajuda humanitària als desplaçats que busquen acollida temporal en un altre país “s'està esquerdant”.

“El nombre de conflictes i l'escala de desplaçaments ha crescut enormement”, ha assenyalat i això fa que no sigui possible “protegir els refugiats als camps, proporcionar-los menjar i educació, fins que puguin tornar a casa seva”, com havia passat en el passat. L'ACNUR té a més un problema permanent “d'insuficiència de recursos econòmics”.

En un discurs pronunciat a Londres, durant una jornada especial dedicada al tema organitzada per la BBC, l'actriu va subratllar que “la crisi de refugiats ha produït actes de gran generositat i solidaritat”, tot i que "la por a la immigració incontrolada ha perjudicat la confiança pública en l'habilitat dels governs i les institucions per controlar la situació”.

FALS AIRE DE LEGITIMITAT

Tot això “està donant canxa i un fals aire de legitimitat als que promouen la política de la por i la separació”. La impressió és que s'ha creat “una carrera, en la qual els països competeixen per veure quin és el més dur, amb l'esperança de protegir-se a si mateixos, qualsevol que sigui el cost o els problemes per als seus veïns i malgrat les responsabilitats internacionals”.

En tot molt pausat, mesurant molt bé les seves paraules, i davant una audiència en què hi havia professionals de l'ajuda humanitària, polítics i estudiants, Angelina Jolie Pitt, (així es van referir a ella durant tota la seva intervenció, que va ser radiada i televisada en directe), va insistir a dir que, “cap país pot aïllar-se en la crisi de refugiats”, perquè, “si la casa del veí del costat està cremant no et protegeixes tancant la teva porta”.

L'estrella, que treballa des de ja fa molts anys com a enviada especial d'ACNUR, va explicar que hi ha actualment més de 60 milions de desplaçats, una xifra rècord de les últimes set dècades. Aquest creixement desmesurat està provocant que “la inseguretat humanitària creixi més ràpidament, que la nostra capacitat per prevenir-la o aturar-la”. La solució passa pel treball conjunt i unit “de tots els països del món”.

Jolie va advocar per distingir entre refugiats i immigrants econòmics i, encara que aquests últims tenen “l'admirable desig d'una vida millor”, els primers “s'estan escapant, mirant de salvar la vida i la seva situació requereix una resposta immediata i urgent”.

ELOGIS A MERKEL

L'actriu va elogiar la resposta de la cancellera alemanya Angela Merkel amb els refugiats sirians. “Va ser un gest preciós, que va llançar un missatge al món. Però necessitem verdader ordre i cal explicar com s'han fet les coses de la manera més clara possible”, va afegir. “Alguna gent mira de saltar-se el procés, mirar de no registrar-se i això és dolent per a tothom. És responsabilitat dels refugiats, els emigrants i els govern assegurar que el procés funciona”.

Notícies relacionades

Al seu discurs va seguir un col·loqui en el qual va ser preguntada per les opinions de Donald Trump sobre refugiats i musulmans. “Amèrica està construïda en la llibertat religiosa” i “és dur sentir el que diu algú que pretén ser president”, va respondre l'actriu.  

Quan una nena polonesa d'11 anys, que viu i estudia a Kent, va voler saber com podria recolzar els refugiats la comunitat on viu, l'actriu li va aconsellar que “el millor és fer-se amics, preguntar-li per la seva cultura, pel lloc d'on ve i donar-li la benvinguda que es mereix”.