La reina Isabel II assegura que els funcionaris xinesos van ser "molt grollers" durant una visita

Les paraules de la monarca van ser captades per una càmera als jardins del palau de Buckingham

La reina Isabel qualifica de molt grollers els funcionaris xinesos. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

La reina Isabel II va ser captada per una càmera de televisió dient que els funcionaris xinesos van ser "molt grollers" durant la visita d'Estat que va fer el president de la Xina, Xi Jinping, a Londres l'any passat.

La sobirana, caracteritzada per la seva reserva, parlava amb una agent de Policia dimarts durant una recepció als jardins del palau de Buckingham, com a part de les celebracions pels seus 90 anys, quan una càmera oficial d'aquella residència va captar el comentari.

Isabel II parlava amb la comandant de policia Lucy D'Orsi, que va estar a càrrec de supervisar la seguretat de la visita de Xi i li va explicar a la reina els problemes que havia tingut.

En la conversa també va intervenir un funcionari britànic, que li deia a Isabel II les moltes dificultats que D'Orsi havia tingut al tractar amb la delegació xinesa.

I llavors la reina va afegir: "¿Van ser molt grollers amb l'ambaixador (britànic a la Xina), oi?", segons el comentari que es pot escoltar i que ha sigut divulgat avui per les televisions.

"INCREÏBLE"

Davant aquesta afirmació de la sobirana, s'escolta D'Orsi contestar que els funcionaris van ser "grollers" "poc diplomàtics" al retirar-se d'una reunió, a la qual cosa Isabel II va afegir: "increïble".

Davant la gran difusió que aquesta afirmació de la reina ha tingut als mitjans, un portaveu del palau de Buckingham va assenyalar que la visita d'Estat de Xi va ser un "gran èxit" i va puntualitzar que "no comenten sobre converses privades de la reina". Encara que Isabel II no fa comentaris d'aquest tipus, no és la primera vegada que passa.

El 2014, pocs dies abans del referèndum sobre la independència d'Escòcia, la reina va comentar a un grup de britànics al carrer, mentre complia un compromís oficial, que s'havia de pensar "molt atentament sobre el futur", cosa que va ser interpretada com un suport a la permanència de la regió al Regne Unit.

Notícies relacionades

La gravació d'ahir va sortir a la llum després que el primer ministre britànicDavid Cameron, afirmés també ahir durant una conversa amb Isabel II captada per les càmeres de la cadena ITV que l'Afganistan i Nigèria són "probablement els dos països més corruptes del món".

Cameron va fer aquest comentari durant una conversa informal al palau de Buckingham, dos dies abans que se celebri a Londres una reunió contra la corrupció a la qual assistiran mandataris polítics, empresaris i entitats per al desenvolupament.