¿Què fer amb un material radioactiu?

El material sostret s’utilitza per mesurar la densitat i la humitat del terreny i conté dues fonts radioactives de baixa activitat, «impossible que sigui perillós» si es manté íntegre i tancat

¿Què fer amb un material radioactiu?

Germán González

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va informar ahir que es va robar al carrer de la Riera d’Horta, 46, de Barcelona un equip per a la mesura de la densitat i la humitat del terreny, que conté dues fonts radioactives de baixa activitat. Al principi aquest organisme apuntava que el robatori va ser a la Llagosta, però diverses persones per les xarxes socials els van indicar que l’adreça era errònia. Per això, l’organisme va rectificar i va avisar que la sostracció es va produir al districte de Nou Barris de Barcelona.

Segons diu el CSN, l’equip sostret conté fonts radioactives de categoria 4, en una escala d’1 a 5 establerta per l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), en què 5 és la categoria menys perillosa. La categoria 4 es denomina improbable que sigui perillosa per a les persones perquè tenint en compte la seva radioactivitat no comporta riscos radiològics mentre es mantingui íntegre i tancat, ja que les fonts radioactives es troben al seu interior, protegides i encapsulades.

No tocar ni manipular

No obstant, hi ha riscos en cas d’obertura o de destrucció de l’equip que deixin les fonts sense les seves proteccions. L’equip és de mesura de la densitat i la humitat en terres, de la firma CPN i amb número de sèrie M300805849 de dues fonts radioactives, una de cesi-137 i una altra d’americi 241/beril·li, segons va informar el CSN.

Després de confirmar-se aquest robatori, Protecció Civil va posar en prealerta el Pla Especial per a Emergències Radiològiques de Catalunya (Radcat), dissenyat per a aquest tipus de situacions d’emergència. No obstant, assenyalen que es tracta de fonts radioactives de baixa intensitat i que mentre no es manipuli la maleta no hi ha cap perill per a les persones. En cas de trobar-la, no s’ha de tocar ni obrir i cal avisar al telèfon d’emergències 112 o bé a la policia perquè se’n facin càrrec, ja que no s’ha d’obrir ni manipular per la seva toxicitat.

Des de Protecció Civil expliquen que la prealerta permet fer un seguiment de la situació. En cas que en tres mesos no hi hagi indicis d’afectació a la població o al medi ambient, es deixa sense efecte el Radcat.

Fonts policials assenyalen que segurament els lladres desconeixen el contingut de la maleta. El 2017 també es va robar una maleta amb un equip radioactiu similar a Santa Coloma de Gramenet i va ser trobada dies després a Montcada i Reixac. Protecció Civil va posar en alerta el mateix pla.

Notícies relacionades

Perquè es pugui identificar bé en cas que algú la trobi, el CSN informa la població que es tracta d’una maleta de color taronja que té una obertura superior amb doble tancament de seguretat, mentre que l’equip és de color taronja amb forma de capsa, nansa metàl·lica a la part superior, pantalla de vidre amb un teclat numèric i un tub metàl·lic que conté una de les fonts radioactives.

A més, afegeix que tant la maleta com l’equip disposen de la senyalització corresponent: trèvol i llegenda de radioactiu. Per aquesta raó s’insta a la màxima col·laboració de la ciutadania.