GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Síria: 470.000 morts en cinc anys

La xifra duplica la de l'ONU i representa l'11,5 per cent de la població siriana

 

  / AP / MATTHIAS SCHRADER

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El nombre de morts per la guerra de Síria duplica la xifra amb què habitualment comptaven mitjans i organitzacions humanitàries. Un informe del Centre Sirià per a la Investigació Política va revelar que, segons els seus càlculs, 470.000 persones haurien perdut la vida des que va començar la guerra el març del 2011, davant les 250.000 que es considerava fins ara que havien mort en la contesa. No obstant, el quart de milió de cadàvers, una xifra àmpliament difosa per la premsa, fa referència als morts comptabilitzats per les Nacions Unides fins fa 18 mesos.

    Aquesta xifra suposaria que un 11,5% de la població de Síria ha mort com a conseqüència del conflicte armat, mentre que el nombre de ferits arribaria als 1,9 milions de persones. «Utilitzem mètodes d’investigació molt rigorosos i estem segurs d’aquestes xifres», va indicar l’autor de l’informe, Rabie Nasser, al diari britànic The Guardian.

    De les 470.000 morts, unes 400.000 van ser conseqüència directa de la violència mentre que les al voltant de 70.000 restants van ser a causa de falta d’assistència sanitària adient, així com d’accés a aliments, aigua i allotjament.

    «Les morts indirectes augmentaran en el futur, tot i que moltes oenagés i l’ONU les ignoren», va apuntar Nasser. «Creiem que la documentació de les Nacions Unides i l’estimació informal van subestimar el nombre de víctimes a causa de la falta d’informació durant la crisi», va afegir.

    Segons l’informe, l’esperança de vida ha passat dels 70 anys el 2010 als 55,4 del 2015. Les pèrdues econòmiques computarien un total de 225.000 milions d’euros fins a final del 2015. És a dir: un 468% del PIB de Síria el 2010. L’estudi, titulat Enfrontant-se a la fragmentació, va ser realitzat sobre el terreny i fa referència a la realitat siriana el 2015.

    Per la seva part, l’oenagé Metges Sense Fronteres (MSF) va alertar aquest dimecres de les conseqüències que els bombardejos russos i l’avanç dels seus aliats, les tropes governamentals, sobre els voltants de la localitat d’Azaz, al nord de Síria i a uns 7 quilòmetres de la frontera amb Turquia.

BOMBES A CENTRES MÈDICS / «El districte d’Azaz ha pagat un dels preus més alts en aquesta guerra, en la qual seguim veient com l’atenció mèdica és assetjada», va indicar Muskilda Gambada, coordinadora d’operacions de MSF a Síria. «Estem extremadament preocupats per la situació al sud del districte, on el personal mèdic tem per la seva vida i s’ha vist obligat a fugir i tancar els hospitals o a deixar operatius només alguns serveis d’urgència», va afegir.

    L’hospital que dirigeix Hamzeh Khatib al districte de Sukkari, a Alep, segueix funcionant encara que temen que un setge a la ciutat per part del règim de Damasc els deixi sense subministraments. «Només a Alep ciutat, aquest dimarts van resultar ferides 45 persones i 7 van morir. La major part eren nens, perquè els bombardejos van ser a primera hora del matí, quan els nens anaven al col·legi», relata a aquest diari per telèfon.

    El mateix centre mèdic ha sigut objectiu de les bombes en dues ocasions, i han caigut explosius en un radi de menys de cent metres a la rodona «unes vint vegades». Així mateix, Khatib denuncia que «totes les víctimes són civils».

    L’Alt Comissionat dels Drets Humans de l’ONU, Zeid Raad, ha xifrat en més de 51.000 els civils que s’han vist obligats a abandonar casa seva com a desplaçats a Alep i en més de 300.000 persones les que poden quedar aïllades a la ciutat a causa de l’ofensiva de les tropes d’Assad recolzades per l’aviació russa que va arrencar l’1 de febrer. L’estratègia militar és assetjar la ciutat i obligar els rebels a rendir-se, com ja ha passat en altres parts del país.

CARN DE CANÓ / «Les dones, els nens, els avis, els ferits, els malalts, les persones amb discapacitat són utilitzats com a moneda de canvi i carn de canó, dia rere dia, setmana rere setmana, mes rere mes. És grotesc», va lamentar Raad referint-se a la totalitat del territori  sirià.

Notícies relacionades

    La guerra a Síria i les seves conseqüències serà el tema estrella de la Conferència de Seguretat de Munic que comença avui a la ciutat alemanya, una trobada a la qual s’espera que assisteixin 25 caps d’Estat i de Govern i més de 60 ministres d’Afers Estrangers i Defensa.

    El conflicte armat al país àrab, a més a més de la crisi dels refugiats i l’amenaça de l’Estat Islàmic, formen part de l’agenda d’aquesta tradicional reunió, coneguda com la «Davos de la defensa».