Dos policies espanyols moren en un atemptat talibà al costat de l'ambaixada d'Espanya a Kabul

El personal de l'ambaixada d'Espanya ha sigut evacuat després d'una intervenció que s'ha prolongat durant diverses hores

Els talibans fan esclatar un cotxe bomba en un hostal pròxim ocupat per estrangers

Vídeo de l’atac talibà a l’ambaixada espanyola a Kabul.

4
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El subinspector de la Policia Nacional Jorge García Tudela, resident a Granada, ha mort aquesta matinada com a conseqüència de l'atemptat terrorista comès divendres a Kabul a prop de l'Ambaixada d'Espanya, i s'eleva doncs a dos la xifra de víctimes mortals espanyoles, ha informat avui el Ministeri de l'Interior. L'altra víctima mortal en l'atemptat talibà contra una casa d'hostes estrangera pròxima a la legació diplomàtica espanyola va ser el policia Isidro Gabino Sanmartín Hernández, de 48 anys, que va morir divendres a la tarda, ha afegit el ministeri en un comunicat.

Tot el personal de l'Ambaixada d'Espanya, entre ells els funcionaris del Cos Nacional de Policia que integren el destacament de seguretat, han sigut evacuats després d'una intervenció que s'ha prolongat durant diverses hores. En aquest moment estan sent atesos, segons la nota oficial.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, té previst desplaçar-se en les pròximes hores a Lleó per reunir-se amb la família del policia Isidro Gabino Sanmartín Hernández, i a continuació viatjarà a Granada, on visitarà els familiars de Jorge García Tudela, afegeix el comunicat. Almenys deu persones, entre elles els dos policies espanyols i quatre agents afganesos, han mort en l'atac talibà a Kabul.

HORES DE SOBRESALT

Espanya va viure hores de sobresalt i incertesa després d'un atemptat comès pels talibans a Kabul (Afganistan) al costat de l'Ambaixada espanyola, en un hostal utilitzat per clients estrangers molt pròxim a la legació. Però tot i no ser un objectiu directe, un Policia Nacional espanyol va morir divendres mateix al no poder superar la gravetat de les ferides provocades per l'explosió d'un cotxe bomba. L'agent Isidro Gabino San Martín Hernández, de 48 anys i natural de Baeza (Lleó), va estar destinat a la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) d'Oviedo i actualment estava destinat a la seguretat de l'ambaixada, lloc per al qual havia rebut una formació específica. La seva dona va ser informada de la mort abans que la seva identitat es fes pública. L'agent mort tenia tres fills.

Almenys nou civils de nacionalitat afganesa van resultar ferits i dos terroristes, atrinxerats a l'interior de l'edifici, van ser abatuts per les forces de seguretat en un tiroteig posterior a l'atac. Va contribuir a la confusió el fet que el Ministeri d'Exteriors confirmés que l'objectiu de l'atac era la seu diplomàtica espanyola a la capital afganesa.

Poc més d'una hora després, va ser el president del Govern, Mariano Rajoy, qui va aclarir: "“L'atac no ha sigut contra nosaltres”. En aquesta declaració, el cap de l'Executiu va informar que el personal de l'ambaixada a Kabul havia estat evacuat en perfecte estat. Poc després era el mateix Rajoy el que confirmava la mort de l'agent.

HOSTAL D'"INVASORS"

Gairebé en paral·lel, un portaveu talibà, que va confirmar l'autoria de l'atac, va informar que l'objectiu era l'hostal, ubicat en una zona molt protegida de la ciutat que alberga nombroses ambaixades i edificis governamentals. Un hostal ple d'"invasors", va dir el portaveu, en referència als clients estrangers que solen ocupar-lo.

El viceministre de l'Interior afganès, el general Ayub Salangi, va relatar que un suïcida va fer esclatar un cotxe bomba a primera hora de la tarda als voltants de l'ambaixada espanyola. L'explosió va ser seguida d'un enfrontament entre els milicians i les forces de seguretat. Va informar de dos terroristes abatuts per franctiradors i un de tercer ferit. Hores després, encara es podien sentir trets esporàdics a la zona.

LA FISCALIA DEMANA INFORMES

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat informes a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil sobre l'atac talibà en què ha mort un policia espanyol per si és procedent una investigació per part de la justícia espanyola. Al tractar-se d'un possible delicte de terrorisme comès contra espanyols a l'estranger, la justícia espanyola podria ser competent en el cas que els fets no s'investiguessin correctament a l'Afganistan.

Les reaccions dels líders polítics espanyols, immersos de ple en campanya electoral, no es van fer esperar. El president del Govern, Mariano Rajoy, en senyal de dol pel policia mort, va decidir suspendre el míting que havia de celebrar el Partit Popular ahir a la nit a Múrcia.

El candidat socialistaPedro Sánchez, va traslladar el suport a la família de la víctima des de la localitat biscaïna de Barakaldo per remarcar que només la unitat dels "demòcrates i de la democràcia" vencerà el terrorisme.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, també va retre homenatge al policia espanyol mort i va demanar un "fort aplaudiment" a l'auditori del Palau de Congressos d'Alacant, escenari del seu míting.

Notícies relacionades

Rivera va dir que havia de començar el discurs amb una "mala notícia", perquè acabava de saber que un policia espanyol havia mort en l'atac talibà.

Després de 14 anys de presència militar al país, Espanya va finalitzar la seva missió el mes d'octubre passat al retirar els últims 236 militars que quedaven a la base de Herat. En aquests moments, només hi ha 21 militars al quarter general de l'OTAN en tasques d'assistència, entrenament i assessorament a les institucions afganeses. Una de les operacions més llargues i perilloses portades a terme per les Forces Armades els últims temps, per on han passat gairebé 30.000 militars, ha causat la mort de 102 militars i dos traductors afganesos al servei de les tropes espanyoles.