ESCÀNDOL A LA SANTA SEU

Apareixen nous detalls sobre el malbaratament vaticà

Francesc «no està desanimat sinó molt serè», assegura el portaveu del Papa

El llibre del nou ’Vatileaks’. / periodico

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÊNECH
ROMA

El papa Francesc, el cardenal que a Buenos Aires viatjava en autobusos i metro i es preparava ell sol el sopar, entreveu ara des dels 50 metres quadrats en què viu, com els seus cardenals habiten en 300 i 400 metres quadrats i viatgen en primera classe. Descobreix també com el banc del seu Estat-ciutat manté comptes xifrats, les donacions al Papa acaben en sous i remodelacions i a Roma

-capital d'Itàlia i no del Vaticà—25.000 persones reposten els seus cotxes a les dues gasolineres papals, on paguen un 30% menys. El Papa ha topat també amb l'Església, com el 2013 va fer Benet XVI, tot i que, adduint la seva edat, va acabar per tirar la tovallola.

Avui surten a la venda en més de 20 països els llibres Viacrucis i Avaricia, amb informacions sobre els començaments del pontificat de Francesc. El segon volum comença amb el relat d'un capellà que truca al reporter Emiliano Fittipaldi i li demana que vagi a l'exterior del Vaticà en cotxe.

«Aquí fora hi ha el meu cotxe ple de documents, que a la moto no t'haurien cabut», li diu. Eren 224 pàgines sobre el banc, els ministeris i els revisors de comptes del Vaticà. «N'has d'escriure un llibre, fins i tot per al Papa, que ho ha de saber», li diu l'eclesiàstic.

DOS DETINGUTS / A Gianluigi Nuzzi, autor de Viacrucis, que va presentar ahir, li va ser fins i tot més fàcil. És amic de la relacions públiques Francesca Inmaculada Chaouqui, que el capellà riojà Lucio Ángel Vallejo Balda  va introduir en la comissió de Francesc per reformar tota l'economia vaticana. A la presó un, i lliure amb càrrecs l'altra, tots dos estan acusats de la difusió de documents secrets.

Notícies relacionades

La documentació publicada no revela res que Francesc i els seus col·laboradors no sabessin ja, perquè són les conclusions de la seva comissió de reforma. En qualsevol cas, no serà fàcil de pair saber que el Vaticà posseeix cases per 4.000 milions, sovint llogades a VIP per pocs diners; que el cor de la Capella Sixtina gasta 1,6 milions a l'any; que la Guàrdia Suïssa costa 5,8 milions d'euros, o que per fer un sant es paga. O bé que es realitzessin inversions a Exxon i Down Chemical, multinacionals que contaminen; que els salesians inverteixin en societats luxemburgueses, mentre que els franciscans prefereixin fer-ho a les suïsses, com explica l'anònim monsenyor a l'atònit reporter davant del vehicle aparcat.

«Les notícies lletges no són una font d'alegria, això és obvi, encara que no significa que [el Papa] estigui desanimat, sinó que segueix endavant molt serè», va assegurar el portaveu del Papa, Federico Lombardi.