Barbàrie dels colons

Dos jueus dels assentaments incendien una casa palestina i maten un nadó de 18 mesos

Els atacants van pintar l'estrella de David i van escriure «venjança» a les paret de la casa

Un home inspecciona la casa atacada pels colons on va morir cremat el nen de 18 mesos a la localitat palestina de Duma.

Un home inspecciona la casa atacada pels colons on va morir cremat el nen de 18 mesos a la localitat palestina de Duma. / MAJDI MOHAMMED / AP

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / DUMA (PALESTINA)

Saed, Riham i els seus fills Ahmad i Ali dormien tranquils en una de les habitacions de casa seva, al poble palestí de Duma, a Cisjordània. A les dues de la matinada, presumptes colons jueus van trencar la finestra del dormitori i van llançar a dins còctels incendiaris. «Un veí que s'ha despertat pel soroll els ha vist, eren dos colons emmascarats», explica Hassan Dawabsha, germà de Saed, mentre se li escapen les llàgrimes. «De seguida s'ha incendiat tot. Saed ha ajudat la seva dona i el seu fill Ahmad, de 4 anys, a sortir. Tots han patit cremades greus. Però el nadó, Ali, no l'han pogut rescatar», explica Hassan.

Ali, que tenia 18 mesos, va morir cremat, no hi va haver manera de poder treure'l de l'infern de foc i fum. «He arribat 10 minuts després de l'atac. Saed estava molt malament, li costava molt parlar, però repetia que el seu fill era a dins i que el traguéssim però no hem pogut», relata Hatem Dawabsha, parent de les víctimes, amb la cara desencaixada.

«Hem trigat 15 minuts a tirar a terra la porta de la zona on hi havia menys flames. Però Ali ja estava cremat. ¿Saps quina és la sensació d'intentar salvar algú, un bebè, i no poder?», pregunta Hatem, abans de posar-se a plorar. A la modesta casa d'una planta de Saed, obrer de la construcció, i Riham, mestra, gairebé tot ha quedat carbonitzat o malmès pel foc. La pudor de cremat és penetrant.

La primera planta de la casa veïna, de tres pisos, està gairebé reduïda a cendres. Els colons també van llançar bombes al dormitori dels fills de Mahmud Rashid Dawabsha, que mostra la destrucció de la seva vivenda amb tristesa i els ulls vermells. «Hem tingut molta sort. No hem passat la nit a casa, érem a Nablus. Els meus cinc fills podrien haver mort», assenyala mirant al cel.

«No m'importen els diners ni la destrucció de casa meva, sinó els meus veïns, el petit Ali, que és mort». En una de les parets externes del seu edifici, els autors del crim han dibuixat una estrella de David amb esprai negre i han escrit en hebreu la paraula «venjança». Al mur del pati de l'entrada, han gravat: «Llarga vida al Messies».

Duma, on viuen unes 3.000 persones que es dediquen principalment a l'agricultura, està envoltat d'assentaments. El més pròxim és el de Migdalim. Alguns testimonis asseguren que els autors de l'atac van fugir pel camp ubicat darrere de les cases cremades, en direcció a la carretera que porta a algunes colònies.

«TENEN IMPUNITAT» / En aquest terreny, una patrulla de la policia de fronteres buscava ahir algun rastre dels criminals, encara que a Duma ningú creu que els arrestin. «Mai ho fan, els colons tenen impunitat per atacar-nos», comenta un jove del poble.

El mateix pensa el governador de Nablus, Akram Rajub, que intenta reconfortar els familiars de les víctimes. «Això només es pot descriure amb la paraula crim, com els que cometien els nazis. No entenc com la UE no reacciona», subratlla.

Als carrers de Duma, on la majoria dels veïns pertanyen al mateix clan, es respira dolor i una ràbia continguda que només pren forma de crit que trenca el cor quan arriba de l'hospital de Nablus el petit cos d'Ali, embolicat amb una kufiyah (mocador palestí) i una bandera palestina.

Desenes d'homes l'acompanyen amb insígnies palestines i del moviment Al-Fatah. Només una bandera verda de Hamàs destaca enmig del seguici fúnebre. Després, a la mesquita, diverses teles verdes més s'afegeixen a la processó.

Enmig de les pregàries de divendres, irromp una caravana de cotxes. Arriba el primer ministre palestí, Rami Hamdala. Els veïns li fan els honors, però ningú sembla sentir-se gaire reconfortat per les paraules dels líders palestins.

AL TRIBUNAL PENAL INTERNACIONAL / El president palestí, Mahmud Abbàs, va anunciar ahir a Ramal·la que el seu Govern està «preparant immediatament aquest cas per enviar-lo al Tribunal Penal Internacional» i denunciar «aquest crim que forma part dels comesos pels colons i el Govern israelià».

Notícies relacionades

Abbàs va rebre la trucada del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que li va transmetre «la importància que fem causa comuna per donar-nos un millor futur, lliure de violència i de terror, un futur de pau». Netanyahu va qualificar el crim d'«acte de terrorisme horrible i reprovable».

Des de la mesquita de Duma, l'imam denuncia el suport del Govern israelià als colons i fa una crida a les faccions palestines a reconciliar-se. Quan acaba, la processó porta Ali al cementiri i el seu cos s'uneix per sempre amb la terra.