teleconferència DE LA ZONA EURO

L'Eurogrup no negociarà fins després del referèndum

El president de la UE diu que «no es pot ajudar ningú contra la seva voluntat»

Merkel assegura que es pot reobrir el diàleg només «si la situació canvia»

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Alexis Tsipras no està disposat a cedir ni un mil·límetre en la seva intenció de consultar el poble grec aquest diumenge vinent, però tampoc ho farà l'Eurogrup. El seu president, Jeroen Dijsselbloem, va anunciar ahir després d'una nova teleconferència extraordinària de ministres d'Economia i Finances de la zona euro que no negociaran el tercer rescat al qual aspira Atenes -amb 29.100 milions per cobrir els seus venciments de deute i amb una validesa de dos anys- fins després del referèndum. «En aquest punt, no veiem marge per a noves negociacions. No hi haurà noves negociacions en els pròxims dies, ni a nivell de l'Eurogrup ni entre les autoritats gregues i les institucions sobre propostes o acords financers», va concloure ahir després d'una reunió breu que va durar menys d'una hora.

L'Eurogrup s'alinea així amb la postura defensada per la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la majoria de dirigents europeus que insisteixen en el fet que no té cap sentit negociar fins a conèixer el resultat. «Simplement esperarem ara el resultat del referèndum de diumenge i el tindrem en compte. Només puc dir que lamento molt la situació, donada la forta determinació del poble grec de formar part d'Europa i de seguir sent part de l'eurozona», va explicar ahir l'holandès a través d'un missatge gravat.

Notícies relacionades

EXPECTATIVES / La reunió de l'Eurogrup va començar amb grans expectatives després de les noves propostes remeses per Atenes en què acceptaven l'última proposta dels creditors a canvi d'incloure algunes inquietuds com el manteniment del 30% de descompte a l'IVA a les illes o l'eliminació a un ritme més lent del complement a les pensions més baixes. Idees, no obstant, acollides amb fredor a Brussel·les i que requereixen, addueixen, una anàlisi molt més detallada perquè la situació econòmica ha canviat. «La situació financera de Grècia és substancialment pitjor del que era fins dissabte passat quan les negociacions anteriors van acabar sense cap resultat positiu, i des de dilluns hi ha un control de capitals a Grècia. És més difícil de resoldre», va dir ahir el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis.

D'aquí ve potser que Tsipras es mantingués ahir entestat a convocar el poble i l'Eurogrup li respongués amb la mateixa contundència dels últims dies. «Si la situació canvia podem reobrir les negociacions però fins on jo sé la situació no ha canviat», va assegurar a  Berlín la cancellera alemanya, Angela Merkel. Molt més dur va ser el to utilitzat pel president del Consell Europeu, Donald Tusk. «Europa vol ajudar Grècia però no es pot ajudar ningú contra la seva voluntat», va concloure advocant, com la resta de col·legues, per esperar el resultat d'un referèndum que sembla a aquestes altures, malgrat la gran pressió d'ahir, inevitable.