POLÈMICA A FRANÇA

Targeta al culer Valls

L'ús de l'avió governamental per assistir a Berlín a la final de la Champions desferma una onada de crítiques contra el primer ministre gal

A la llotja 8 Manuel Valls i Michel Platini, dissabte a Berlín.

A la llotja 8 Manuel Valls i Michel Platini, dissabte a Berlín. / AFP / ODD ANDERSEN

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Quan va arribar al poder fa tres anys, el president François Hollande va obligar els seus ministres a respectar un estricte reglament en matèria de viatges per mostrar una mica més de sobrietat en l'ús dels avions governamentals que l'equip del seu predecessor, Nicolas Sarkozy. Una norma que Manuel Valls va semblar oblidar dissabte quan va pujar al Falcon per assistir a Berlín a la final de la Lliga de Campions entre el Barça i el Juventus.

L'escapada futbolera del primer ministre amb càrrec a l'erari públic ha aixecat una intensa polseguera a França i ha obligat el Govern a sortir al pas de la polèmica. L'argument esgrimit és que es tractava d'una visita «oficial», ja que Valls es reuniria a la capital alemanya amb el president de la UEFA, Michel Platini, per parlar de l'Eurocopa del 2016 que organitzarà França l'any que ve. És a dir, que la seva presència a l'estadi Olímpic de Berlín era en qualitat de primer ministre i no d'entusiasta culer.

«També em volia reunir amb Michel Platini, parlar del futur de la FIFA, de l'Eurocopa-2016. M'agrada el futbol i vam veure un molt bon partit. Treballo molt i de tant en tant hi ha moments de relaxació», es va defensar Valls des d'un altre escenari esportiu, la final masculina del Roland Garros. No obstant, el viatge a Berlín no figurava en la seva agenda oficial i es diria que l'organització de l'Eurocopa no era tan urgent per obligar el primer ministre a pujar a l'avió en ple cap de setmana, coincidint a més amb la segona jornada del 77è congrés que els socialistes celebraven a Poitiers.

Notícies relacionades

En definitiva, les seves explicacions no van aconseguir convèncer l'oposició política i els Republicans de Nicolas Sarkozy no van desaprofitar l'ocasió per fer-l'hi saber. «Nova concepció de la República exemplar d'Hollande per Manuel Valls: que el contribuent li pagui el seu oci», va deixar anar a Twitter l'exministra Nadine Morano. El número dos del Front Nacional, Florian Philippot, va qualificar l'episodi de «petit capritx futboler de Valls per dos equips estrangers».

Per raons de seguretat, el primer ministre francès pot usar un avió de l'Estat fins i tot per a viatges privats, però en aquest cas hauria de pagar les despeses. L'anada i tornada París-Berlín hauria costat entre 14.000 i 20.000 euros.