TRAGÈDIA A l'ÀSIA

Una espanyola morta al terratrèmol del Nepal serà repatriada aquest divendres

Nou dels 59 espanyols no localitzats estan en una zona "greument afectada", segons el ministre Margallo

Hi ha 12 europeus morts i 1.000 segueixen sense ser localitzats, segons la Unió Europea

Un nepalès intenta desplaçar-se entre les roques caigudes a la vall de Langtang, un dels més afectats pel terratrèmol del Nepal.

Un nepalès intenta desplaçar-se entre les roques caigudes a la vall de Langtang, un dels més afectats pel terratrèmol del Nepal. / AP / JOE SIEDER (AP)

3
Es llegeix en minuts

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha indicat que avui mateix serà repatriat el cadàver de l'espanyola morta en un accident de trànsit com a conseqüència del mal estat de les carreteres després del sisme del Nepal i que "en les pròximes hores" 11 espanyols més seran repatriats.

Dotze agents especialistes en el rescat en alta muntanya de la Guàrdia Civil viatjaran en les pròximes hores per sumar-se a les tasques de rescat després del terratrèmol, on encara hi ha sense localitzar 59 espanyols. El titular d'Exteriors ha informat que 9 d'aquests 59 espanyols no localitzats continuen a la zona "greument afectada" del parc natural de Langtang.

García-Margallo ha assenyalat que "entén perfectament" la situació d'angoixa que estan vivint els familiars, però ha assegurat que li consta que des de l'Embaixada espanyola s'està fent tot el possible per transmetre tota la informació que es pot transmetre una vegada verificada. Aquest matí, les famílies de quatre muntanyencs asturians no localitzats a la vall de Langtang han criticat la "inacció" del Govern.

EXPERIÈNCIA A LA ZONA

Segons han informat fonts de la Guàrdia Civil, cinc agents es traslladaran aquest mateix divendres en un vol comercial amb destí a Kàtmandu, mentre que els altres set ho faran demà, dissabte, en una aeronau de l'Exèrcit de l'Aire. Dos dels integrants de l'operatiu compten amb experiència a la zona ja que han participat en diferents activitats d'alta muntanya al Tibet, les Muntanyes Rocalloses, els Andes i l'Atlas marroquí, on recentment van viatjar per ajudar en la recerca de tres espeleòlegs espanyols que estaven desapareguts i dels quals dos van perdre la vida.

A l'operatiu s'hi podrien incorporar també en les pròximes hores 40 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que estan a l'espera d'autorització per part de les autoritats nepaleses. Excepcionalment, el Nepal ha autoritzat la utilització d'helicòpters privats per col·laborar en les operacions de rescat i, de fet, ja n'hi ha un que està operatiu que es desplaçarà als punts "més delicats" on hi pot haver espanyols.

TORNA UN MUNTANYENC CÀNTABRE

Samuel Castillo, uns dels muntanyencs càntabres que estaven al Nepal, ja ha tornat a Espanya després d'haver sortit del país pels seus propis mitjans, mentre el seu company Roberto Marcano encara es troba a més de 700 quilòmetres de Kàtmandu i la família d'Isabel Ortiz segueix sense notícies del seu parador i del de la seva parella, Mixel Pizarro.

Castillo ha arribat aquesta matinada a Madrid en un vol internacional després de sortir de Kàtmandu en un accidentat viatge en vehicles tot terreny i avionetes, "a més de llargues hores d'espera i gestions a l'aeroport".

12 EUROPEUS MORTS I 1.000 SENSE LOCALITZAR

La Unió Europea (UE) ha afirmat avui que hi ha 12 ciutadans europeus morts i uns 1.000 continuen sense estar localitzats en el devastador terratrèmol que va castigar el país de l'Himàlaia. "Desconeixem la seva situació. Es podrien trobar bé", ha dit en una roda de premsa a Kàtmandu l'ambaixadora de la UE al Nepal, Rensje Teerink, sobre els no localitzats, de qui no ha detallat les nacionalitats, com tampoc ho ha fet dels morts.

Teerink ha indicat que la major part dels no localitzats són turistes que eren a la regió muntanyosa de Langtang, un parc natural molt popular entre els senderistes que va resultar molt afectat pel sisme. Una altra zona on es troben els desapareguts és Lukla, coneguda com la porta a l'Everest.

Notícies relacionades

L'últim recompte oficial de morts pel sisme del Nepal ja supera els 6.200 i gairebé 14.000 ferits, encara que es calcula que aquestes dades estan lluny del total de víctimes al desconèixer-se els efectes del terratrèmol a les zones menys accessibles del país de l'Himàlaia.

El sisme ha ocasionat a més a prop de 2,8 milions de desplaçats en un país amb una població d'uns 28 milions, i el Ministeri de l'Interior ha assegurat avui que el terratrèmol va destruir 148.329 edificacions en tot el país.