TERRATRÈMOL AL NEPAL

El miracle de Pemba

Un noi de 15 anys és rescatat il·lès de la runa d'un edifici de Kàtmandu cinc dies després del sisme «No tinc cap explicació lògica», diu el metge que el va atendre

Curat 8Pemba, després d’haver sigut atentido a l’hospital.

Curat 8Pemba, després d’haver sigut atentido a l’hospital. / AP

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Pemba Lama va personificar un breu parèntesi d'alegria en un context de dolor desbordat. El noi de 15 anys va ser extret ahir de les ruïnes cinc dies després del sisme de 7,9 graus que va arrasar Kàtmandu i altres zones del Nepal. Diuen els experts que els primers dos dies són clau en el rescat de supervivents i que a partir dels quatre s'entra en el terreny miraculós. Com «el nen miracle» ja es coneix Pemba a les xarxes socials.

El xaval va ser rescatat cobert de pols i amb els ulls entretancats per protegir-se de la llum del que quedava d'un edifici de set plantes de Kàtmandu esfondrat pel terratrèmol. Els equips de recerca l'havien localitzat dimecres però no el van poder treure de la runa fins ahir. Va ser personal nepalès ajudat per un equip nord-americà el que va efectuar una operació retransmesa en directe. «Tenim llums i generadors, tenim equips per entrar i martells pneumàtics, i estem intentant treure'l d'allà», havia dit el líder de l'equip nord-americà, Andrew Olvera.

El noi no estava a una gran profunditat, però es trobava immobilitzat entre les diferents plantes de l'edifici situat al districte de Gongabu i que albergava quatre cases d'hostes. El supervivent, que treballava a la pensió Hilton, va ser traslladat a un hospital en llitera amb un collaret i una sonda intravenosa sense aparents ferides greus.

«No tinc cap explicació lògica, és un miracle i un fet meravellós veure això enmig de tota la destrucció», va dir Libby Weiss, d'un centre mèdic, a l'agència AFP. «M'ha donat les gràcies quan m'hi he acostat. M'ha dit el seu nom i la seva adreça i jo li he donat una mica d'aigua», ha explicat el treballador nord-americà a l'agència AP.

Durant els cinc dies en què va estar atrapat sota una bicicleta amb dos metres de runa per sobre es va alimentar amb terrines de mantega i va beure l'aigua que se li escorria de la roba.

El rescat de Pemba s'afegeix a d'altres que desafien la lògica. Dimecres es va poder salvar un altre supervivent que va haver de beure's els seus orins. Un bebè de quatre mesos va ser rescatat diumenge i una nena d'11 anys va ser extreta de les ruïnes dimecres.

Atipament del Govern

El rècord de supervivència l'ostenta una pakistanesa de 44 anys que va aguantar 63 dies enterrada a la seva cuina amb menjar podrit i bevent l'aigua que a penes gotejava després del terratrèmol que va arrasar el seu país el 2005. Els rescats miraculosos són només alegres pinzellades en un marc tràgic de gairebé 5.489 morts, 10.695 ferits i vuit milions d'afectats.

Els equips de rescat i l'ajuda internacional segueixen arribant treballosament a les zones remotes més castigades pel terratrèmol mentre la població de Kàtmandu mostra símptomes d'atipament per la inoperància del Govern en la gestió de la crisi.

Notícies relacionades

La capital del paupèrrim país asiàtic viu un tràfec incessant entre els que volen anar-se'n per por a les epidèmies o per trobar els seus familiars i els que arriben buscant-hi l'ajuda internacional que és encara més escassa en altres àrees del país.

El Consorci de Reducció de Riscos ha quantificat els desplaçats interns en 2,8 milions, cosa que suposa el 10% de la població nacional.