El copilot de l'A-320 va voler destruir l'avió voluntàriament

Va impedir al comandant tornar a la cabina i va iniciar el descens sense pronunciar ni una sola paraula

El fiscal descarta en aquest moment la tesi terrorista

Andreas Lubitz, en la seva foto de Facebook.

Andreas Lubitz, en la seva foto de Facebook.

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

El registre de les veus extret de la caixa negra de l'Airbus A-320 que es va estavellar als Alps francesos acusa el copilot de l'avió d'haver iniciat el descens fatal de l'aparell de manera voluntària, segons ha explicat aquest dijous el fiscal de Marsella encarregat de la investigació, Brice Robin. El copilot, Andreas Lubitz, alemany de 28 anys, era sol a la cabina després que el comandant li hagués demanat que assumís el comandament i s'absentés per anar al lavabo. Quan el comandant va voler tornar, el copilot li va impedir l'accés negant-se a obrir la porta, i va activar el comandament que va iniciar el descens de l'avió.

Aquesta actuació només es pot interpretar, segons el fiscal, "com una voluntat de destruir l'avió". Robin ha explicat que Lubitz no va pronunciar ni una sola paraula des que el comandant va abandonar la cabina i que la seva respiració va ser "normal" fins al moment de l'impacte, fet que indica que era viu i no es va trobar malament.

Els crits dels passatgers després de l'activació de l'alarma per la proximitat de l'impacte se senten només en l'últim moment de la gravació, que dura uns trenta minuts i permet sentir durant els primers vint una conversa "normal" entre el comandant i el copilot. "La mort va ser instantània", ha dit.

Notícies relacionades

El fiscal no ha volgut pronunciar la paraula "suïcidi", però ha reconegut que és legítim "fer-se aquesta pregunta". També ha informat les famílies de les víctimes del contingut de la caixa negra.

La fiscalia de Marsella ha demanat a les autoritats judicials alemanyes dades precises sobre el copilot, que no estava fitxat com a terrorista. En aquest moment, la hipòtesi de l'atemptat ha sigut descartada per Robin.