CONFLICTE ARABO-ISRAELIÀ

Un vídeo mostra soldats israelians fent que un gos mossegui un menor palestí detingut

En la gravació se sent un dels soldats dir a l'animal: "Vés per ell"

Vídeo d’uns soldats que utilitzen un gos perquè mossegui un menor palestí detingut per tirar pedres. / periodico

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Un vídeo difós per les xarxes socials i publicat a la pàgina web de l'oenagé israeliana pro drets humans B'Tselem mostra com soldats israelians arresten un menor d'edat palestí amb dos gossos que el mosseguen. L'incident, en què estan implicats soldats de la unitat Oketz, va tenir lloc el passat 23 de desembre a 10 quilòmetres al nord de la ciutat palestina d'Hebron (Cisjordània), però ha transcendit ara amb l'aparició del vídeo.

En la gravació es veu un soldat no identificat i se sent una veu que sembla ser d'un altre soldat, que li diu al nen: “¿Ets un gallina, oi? ¿Qui és un gallina? Perfecte. Molt bé”. Una altra veu ordena a un gos que vagi "per ell".

L'activista de dretes i exdiputat israelià Michael Ben Ari va difondre ahir el vídeo a Twitter. "Els soldats han donat una lliçó al petit terrorista!", va escriure en un tuit. I va demanar als seus seguidors que difonguessin el vídeo perquè "cada petit terrorista que pensi fer mal als nostres soldats aprengui quin és el preu" a pagar.

El vídeo documenta la detenció de Hamzeh Abu Hashem, palestí de 16 anys, durant els enfrontaments que es van produir a prop de Beit Umar i de la colònia jueva de Karmei Zur, a Cisjordània.  El pare d'Abu Hashem ha explicat que el seu fill va ser arrestat per llançar pedres i el van condemnar a sis mesos de presó i a una multa de 4.000 xéquels (1.000 dòlars). Abans de ser traslladat a la presó d'Ofer, va ser ingressat a l'hospital Hadassah de Jerusalem per mossegades de gos.

PREGUNTES A L'EXÈRCIT

Notícies relacionades

Segons B'tselem, els soldats portaven càmeres GoPro als cascos i per això es va gravar l'incident. El ministre de Defensa israelià, Moshe Yaalon, ha dit al Canal 1 de la televisió israeliana que exigiria a l'Exèrcit una resposta sobre aquesta qüestió. Un oficial israelià d'alt rang als territoris palestins ha explicat que els soldats estaven portant a terme una emboscada per capturar llançadors de còctels casolans, segons el diari 'Haaretz'.

L'oficial opina que utilitzar gossos està justificat perquè és un "pas mesurat amb un baix risc de causar un dany irreparable comparat amb un tret".  No obstant, ha assenyalat que el comportament de la unitat a partir d'aquell moment, segons el vídeo, va ser inacceptable i que l'exèrcit prendrà mesures contra els soldats implicats.

Temes:

Israel