Reunió a Beirut

La UE donarà 1.000 milions al Líban per a control migratori

El primer ministre libanès demana suport a Von der Leyen per impulsar el retorn voluntari a Síria dels desplaçats al seu país

Del total de l’ajuda, 264 milions es destinaran a recolzar els serveis de seguretat i l’Exèrcit 

La UE donarà 1.000 milions al Líban per a control migratori

Silvia Martinez Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Andrea López-Tomàs

La Unió Europea continua ampliant la seva xarxa d’acords amb tercers països del nord de l’Àfrica i el Pròxim Orient per augmentar el control migratori i garantir l’estabilitat d’una regió amenaçada pel conflicte a Gaza. Durant una visita oficial a Beirut ahir, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar un nou pla d’ajuda per al Líban, de 1.000 milions d’euros fins al 2027, amb l’objectiu d’impulsar l’estabilitat socioeconòmica i ajudar les autoritats libaneses a gestionar els fluxos migratoris. A més de comptar amb una àmplia presència de població refugiada i migrant, el país dels cedres pateix una de les pitjors crisis econòmiques a escala mundial des del segle XIX, segons el Banc Mundial.

"Contribuir a l’estabilitat"

"Volem contribuir a l’estabilitat socioeconòmica del Líban", va dir durant una breu compareixença sense preguntes amb el president de Xipre, Nikos Christodoulides, i el primer ministre del Líban, Najib Mikati. "Estem profundament preocupats per la volàtil situació al sud del Líban. Està en joc la seguretat tant del Líban com d’Israel. Els dos no poden dissociar-se", va avisar la presidenta de l’Executiu comunitari amb referència als enfrontaments transfronterers que tenen lloc al sud del país entre l’Exèrcit israelià i la milícia libanesa Hezbol·là des del 8 d’octubre i que han provocat 350 morts, inclosos una cinquantena de civils.

Dels 1.000 milions promesos, un total de 736 milions tindran per objectiu donar suport a la gestió de la crisi de refugiats –un terç de la població del Líban són sirians i palestins desplaçats–. Els 264 milions restants seran destinats a la cooperació bilateral per recolzar els serveis de seguretat i l’Exèrcit libanès. El petit Líban, de tot just 10.452 quilòmetres quadrats, és el país amb més refugiats per càpita del món, ja que s’estima que un milió i mig de sirians viuen entre les seves fronteres, tot i que al voltant de 800.000 estan registrats com a refugiats per l’ONU.

Notícies relacionades

El focus d’aquestes ajudes, en tot cas, es posarà a proporcionar equips i formació per gestionar les fronteres, prevenir la immigració il·legal i combatre el tràfic d’immigrants. Per a això Brussel·les considera que seria "útil" que el Líban firmés un acord de treball amb l’agència europea per al control de les fronteres exteriors (Frontex) per assegurar l’intercanvi d’informació. La primavera passada, les autoritats libaneses van emprendre una campanya de deportació massiva de sirians. En moltes ocasions, quan estan de tornada al seu país, sumit en una altra tràgica crisi econòmica, l’Exèrcit sirià els entrega de nou a contrabandistes que els cobren grans sumes de diners per entrar-los al Líban, on la majoria, malgrat la deplorable situació en què viuen, prefereixen estar.

La UE és conscient de la pressió que viu el territori –que acull 1,5 milions de refugiats– i s’ha mostrat oberta a explorar vies per impulsar els retorns voluntaris de refugiats a Síria, en cooperació amb l’Agència de l’ONU per als refugiats. Des del 2011 la UE ha subministrat al Líban 2.600 milions d’euros per recolzar Beirut a finançar l’acollida de refugiats.