El conflicte del Pròxim Orient

La policia reprimeix les protestes per Gaza a les universitats dels EUA

Biden assegura que les manifestacions estudiantils propalestines no faran que es replantegi les polítiques a la regió 

Els desallotjaments s’han saldat amb uns 2.000 detinguts a tot el país

La policia reprimeix les protestes  per Gaza a les universitats dels EUA

Irene Benedicto

3
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Els Estats Units viuen l’onada d’activisme estudiantil més important des de les manifestacions i marxes contra el racisme del 2020, després de l’assassinat de l’afroamericà George Floyd a mans de la policia, en plena pandèmia. El sistema universitari públic i privat està convulsant de nou gran part del país després de la repressió violenta dels manifestants en contra de la guerra de Gaza. A la Universitat de Califòrnia de Los Angeles (UCLA) la policia va desmantellar ahir el campament propalestí i va arrestar 130 persones, seguint l’estela d’altres actuacions de les forces de l’ordre a universitats de la resta del país. El nombre total de detencions ascendeix ja a 2.000.

La policia deté un manifestant a la Universitat de Califòrnia de Los Angeles, ahir. | MOHAMMED SALEM / REUTERS /

Davant les protestes, el president Joe Biden va replicar que les protestes estudiantils no el faran replantejar-se les seves polítiques al Pròxim Orient. En una roda de premsa d’urgència a la Casa Blanca, Biden es va limitar a dir que els estudiants tenen dret a protestar pacíficament, però que el vandalisme, l’ocupació d’edificis i impedir el transcurs normal del curs acadèmic no és una protesta pacífica. A l’UCLA, els estudiants acampaven sense sobresalts a la plaça principal des de feia dies quan van ser sorpresos per manifestacions paral·leles per part d’organitzacions pro Israel, alguns dels quals van agredir els que demanaven el final de la guerra.

Escalada violenta

"Els contramanifestants pro Israel s’han encarregat d’assetjar i atacar els membres de la comunitat d’UCLA, com vam veure diumenge i de nou ahir a la nit", va explicar a EL PERIÓDICO Anny Viloria Winnett, estudiant de doctorat de Salut Pública i una de les coorganitzadores de l’anomenat campament de Solidaritat amb Palestina. En resposta, la universitat va enviar la policia metropolitana i el conflicte va escalar encara més en la seva virulència. La policia va ordenar als manifestants que abandonessin el campament de l’UCLA al voltant de les sis de la tarda (hora local), però centenars d’ells van seguir asseguts al lloc. A primera hora d’ahir, la policia va penetrar al campament forçant el desallotjament. Desenes de manifestants van abandonar la zona amb les mans en alt i uns 60 manifestants van ser detinguts.

L’esclat de protestes, que va començar a Nova York, ja sacseja tot el país. Allà, la passada nit hi va haver 300 detinguts entre les universitats de Colúmbia i el City College de Nova York, segons va informar l’alcalde, Eric Adams. La policia va arrestar activistes que van ocupar un edifici a la universitat i van desallotjar les tendes de campanya del campus. En el Dartmouth College de New Hampshire hi va haver 90 detencions més, entre les quals la d’un membre del professorat de 65 anys que va descriure la seva detenció com a "brutal". A la privada Universitat del Sud de Califòrnia (USC), on s’ha cancel·lat la graduació de més de 18.000 estudiants, la policia va detenir 100 persones més.

Vídeos de testimonis directes de l’UCLA mostraven com es van construir barricades improvisades per protegir els manifestants propalestins abans que la policia acudís al campus. No obstant, les càrregues d’antiavalots va deixar múltiples ferits, alguns d’ells greus.

"Ens preocupa que la direcció de l’UCLA, USC i Colúmbia hagi utilitzat o permès l’ús de força violenta contra estudiants i sindicalistes que exercien el seu dret a protestar contra la matança de Gaza", va declarar Rafael Jaime, copresident del sindicat majoritari, el United Automobile Workers (UAW), en un comunicat enviat als 48.000 treballadors que representa de tot el sistema de les universitats de Califòrnia.

Crida a la vaga

El sindicat va fer una crida a la vaga a tots els seus treballadors, que se sotmetrà a vot la setmana vinent, en protesta per la "violació de drets civils i laborals dels treballadors acadèmics". L’UAW ja va votar per un marge de 10 a 1 al gener per exigir un alto el foc immediat i permanent, el final de l’ocupació i "el final de l’ajuda militar que està prolongant aquest genocidi".

Notícies relacionades

Els estudiants, a més, es preocupen per qui finança les seves investigacions i per les accions en què la seva universitat inverteix. "Exigim a la universitat que retiri les seves inversions en els fabricants d’armes i els especuladors de la guerra", escrivia Winnett per a aquest diari encara des del campament propalestí de l’UCLA.

Amb els campaments de protesta ja desmantellats, s’estén la preocupació per la repressió contra la llibertat d’expressió, el moviment de la qual es va iniciar justament a la universitat pública de Califòrnia, bressol del moviment hippy.