NOVA ERA DIPLOMÀTICA A AMÈRICA

Els EUA i Cuba inicien el desglaç

Washington i l'Havana reobren el diàleg diplomàtic després de 51 anys de bloqueig

Obama obrirà una ambaixada, aixecarà restriccions de viatge, comercials i econòmiques i demanarà al Congrés que acabi amb l'embargament

Optimisme als carrers de l’Havana davant el final del bloqueig. / periodico

Optimisme als carrers de l’Havana davant el final del bloqueig.
Arriba als Estats Units el contractista Alan Gross posat en llibertat per Cuba.

/

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

"L'obertura és millor política que l'aïllament, que fa 50 anys que fracassa". Amb aquesta filosofia, resumida en una frase pronunciada aquest matí per un alt càrrec de l'Administració de Barack Obama, els Estats Units Cuba comencen una nova era de relacions bilaterals gairebé 52 anys després de trencar la diplomàcia directa. “No podem seguir fent el mateix i esperar un resultat diferent”, insisteixen fonts de la Casa Blanca.

 Washington va tancar la seva ambaixada a l'Havana el gener de 1961, dos anys després del triomf de la revolució cubana i de l'arribada al poder de Fidel Castro, avui succeït en la presidència de l'illa pel seu germà Raúl. Ara, els EUA es preparen per obrir de nou una legació “en els pròxims mesos” i Obama ha ordenat al secretari d'Estat, John Kerry, que iniciï "de manera immediata” converses amb Cuba per restablir les relacions diplomàtiques entre els dos països.

Kerry també té instruccions de començar immediatament el procés per treure Cuba de la llista de països designats com a patrocinadors del terrorisme, en què la posar el 1982. Kerry té sis mesos per preparar un informe sobre “la implicació de Cuba en activitats de suport al terrorisme internacional”.

El desglaç ha tingut el primer gest en un intercanvi de presoners: un espia nord-americà que fa gairebé dues dècades que està empresonat a l'illa (i que no serà identificat públicament) i tres cubans arrestats a Miami el 2001 i empresonats des d'aleshores acusats pels EUA d'espionatge. A més, l'Havana ha alliberat “per motius humanitaris” Alan Gross, un contractista nord-americà que feia cinc anys que estava empresonat a l'illa i amb una salut que havia empitjorat.

PERMISOS I EXPORTACIONS

El que la nova era representa, no obstant, va molt més enllà. Encara que tant Obama com Castro tenen previst parlar aquest migdia (les sis de la tarda a Espanya) per anunciar els canvis previstos, l'Administració de Washington ja ha explicat alguns dels passos que es preparen. S'ampliaran, per exemple, permisos generals de viatge a Cuba que els Estats Units ja van aprovar per llei fa dos anys i s'elevarà el límit de diners que es pot enviar a Cuba des dels actuals 500 dòlars trimestrals fins als 2.000.

Així mateix, s'aixequessin altres restriccions econòmiques i comercials, permetent exportacions a Cuba tant de material de construcció com d'equip agrícola i per als emprenedors. L'enviament de donatius per a projectes humanitaris, “suport al poble cubà” i suport al desenvolupament d'empreses privades a Cuba ja no requerirà una llicència específica.

TARGETES DE CRÈDIT

En aquesta nova etapa també es permetran noves transaccions econòmiques i bancàries, permetent, per exemple, que es puguin usar a Cuba targetes de crèdit i dèbit nord-americanes i autoritzant les entitats nord-americanes a obrir comptess en institucions bancàries cubanes. Fins i tot es permetrà a individus importar als EUA béns cubans per valor de 400 dòlars, dels quals fins a 100 podran ser en alcohol i tabac.

Notícies relacionades

Un altre dels canvis arribaran en l'àrea d'internet. Es permetrà l'exportació d'alguns articles tecnològics i es donarà llum verda també  que proveïdors de telecomunicacions puguin treballar a Cuba. “La utilitat d'aquests canvis polítics es farà evident”, ha dit un alt càrrec de l'Administració, que ha reconegut que toparan amb resistència d'alguns sectors de la població cubano-nord-americana i d'alguns congressistes, però també ha assegurat que el president té autoritat per fer els canvis i ha insistit en la visió d'Obama que “la política de diàleg és més efectiva” que la d'aïllament.

Obama farà una crida al Congrés per aixecar l'embargament que durant dècades ha asfixiat l'illa. “La resta del món ha deixat enrere aquest tipus de polítiques”, ha dit una font de l'Administració.