Escòcia: el referèndum de la A a la Z

Totes les claus d'un país i de la seva cita amb la història

Cartells favorables al ’no’, aquest dijous a Escòcia.

Cartells favorables al ’no’, aquest dijous a Escòcia. / AFP / LESLEY MARTIN

5
Es llegeix en minuts
ALBERT GUASCH / BARCELONA

ABERDEEN. La capital del petroli del mar del Nord. La seva gestió, segons el ministre principal escocès, Alex Salmond, salvaria els comptes d’una Escòcia independent, que alberga el 60% de les reserves de cru de la UE. Algunes veus alerten que els seus pous s’estan assecant.

BBC. La BBC, una institució d’imparcialitat al Regne Unit, ha estat acusada pels nacionalistes escocesos d’haver practicat una cobertura parcial. Té una delegació a Escòcia que, segons els unionistes, es perdrà en cas d’independència.

CAMERON. El primer ministre britànic va cedir la campanya del no als laboristes, tenint en compte l’escassíssima popularitat dels tories a Escòcia. Però en la recta final, amb el resultat incert, s’hi ha involucrat al màxim, apel·lant al sentimentalisme i fins i tot hissant la bandera escocesa a Downing Street. «Penseu que encara que jo no us agradi, no seré aquí sempre», va dir en un míting.

DEUTE. Segons Salmond, una Escòcia independent assumiria la seva part del deute britànic, que és de 1.300 bilions de lliures. És a dir, al voltant de 100.000 milions, l’equivalent al 75% del PIB escocès.EUROPA. ¿Formarà part o no de la UE? Un tema d’encesa discussió. Salmond creu que l’entrada seria automàtica; els oponents remarquen que distarà molt de ser un procés simple. La decisió recaurà, si es dóna el cas, en els Vint-i-vuit. No existeixen precedents d’ampliació interna.

FAMOSOS. Escocesos rellevants s’han anat pronunciant a favor del sí i del no. Entre els independentistes hi ha l’actor Sean Connery (foto), l’exfutbolista Steve Archibald i l’actor Alan Cummings; en contra, el cantant Rod Stewart, l’exentrenador Alex Ferguson o el tennista Andy Murray.

GAÈLIC. És la llengua original d’Escòcia. El parlen unes 60.000 persones, menys de l’1% dels 5,1 milions d’habitants. Es diu que a Escòcia es parla més el polonès que el gaèlic. Els gaelicoparlants estan concentrats als Highland. Una batalla gens reivindicada.

HOLYROD. És el Parlament escocès, seu de la seva sobirania, ubicat a Edimburg, edifici dissenyat per l’arquitecte català Enric Miralles. És monocameral i per a 129 diputats.

INDEPENDÈNCIA.  El Govern escocès considera que necessitarà 18 mesos per negociar els assumptes més complicats amb Londres. A partir d’aquí, Escòcia seria independent. Concretament, el 24 de març del 2016, segons els seus càlculs.

UNION JACK. ¿Com serà la bandera britànica sense la creu escocesa? Una icona molt representada en la cultura pop està en perill. Ja en circulen diferents versions per la xarxa.

KIRKALDY. La circumscripció electoral de l’exprimer ministre britànic Gordon Brown, laborista escocès que s’ha implicat de ple en la campanya del no. Ha semblat com si el traguessin de l’armari. Els conservadors s’han abstingut de participar fins a la recta final.

LLIURA. Salmond ha afirmat que una Escòcia independent conservaria la moneda britànica; Londres, en canvi, ha reiterat que això és impossible. En això no hi ha hagut cap acostament. Alguns experts econòmics li han advertit al dirigent escocès que aquesta decisió suposaria supeditar la seva política monetària al Banc d’Anglaterra.

MILLOR JUNTS. Els responsables de Better Together (Millor junts) han estat molt criticats pel to negatiu, poc seductor, de la seva campanya. Alistair Darling, exministre del Tresor laborista, ha liderat aquesta estrepitosa campanya. La seva pobra actuació en el segon debat televisat davant Salmond va donar ales a l’independentisme en els sondejos.

NUCLEAR. La decisió definitiva sobre la sortida dels submarins nuclears Trident no es prendrà fins al 2016. Tories i laboristes s’han compromès a mantenir-los en una base escocesa; l’SNP de Salmond ha promès que els retirarà.

PENSIONS. Ha estat juntament amb la Sanitat una de les armes llancívoles en la campanya. Londres assegura que una Escòcia independent no pot garantir les pensions, mentre que els secessionistes han replicat que no passa de ser un vil intent d’espantar els votants.

QUEEN. La reina, en anglès. Isabel II ha mantingut una serena actitud de neutralitat davant el referèndum. «És un assumpte dels escocesos», ha declarat. Salmond ha defensat reiteradament que desitja mantenir la reina, altament popular fins i tot a Escòcia.

ROYAL BANK OF SCOTLAND. La gran patronal britànica i els directius de diversos bancs, com el Royal Bank of Scotland i Lloyd’s, es van pronunciar contra la independència. Alguns fins i tot han amenaçat d’emportar-se la seu central a Anglaterra. 150 empresaris més, en canvi, es van inclinar pel sí. Divisió empresarial.

SALMOND. Ministre principal d’Escòcia des del 2007. Dirigent carismàtic que ha aconseguit no només que el seu partit, l’SNP, es converteixi en el partit líder d’Escòcia, sinó que ha empès l’agenda independentista fins a col·locar-la en el centre del debat polític i social.

THATCHER. La política de desindustrialització de la líder conservadora, a més de l’impost a la propietat del poll tax, van ser demolidors per a Escòcia, que es va posar en peu de guerra. Des d’aleshores (Margaret Thatcher va governar des del 1979 fins al 1990), els tories són absolutament irrellevants en territori escocès.

UNIÓ.  El Tractat de la Unió va ser firmat pels Parlaments d’Anglaterra i d’Escòcia el 1707. Des del 1603 les dues nacions compartien la corona després que la reina d’Anglaterra morís sense descendència.

VOTACIÓ. En el referèndum d’avui estan convocats uns 4,2 milions d’escocesos. L’edat mínima acceptada és de 16 anys. Només els que estiguin censats a Escòcia poden votar.

WILLIAM WALLACE. Gran heroi històric d’Escòcia (1270-1305) que va dirigir el seu país contra l’ocupació anglesa a l’èpica batalla de Stirling. La pel·lícula Braveheart, amb Mel Gibson, està basada en la llegenda de Wallace, posteriorment traït, derrotat, ferit, torturat i finalment decapitat a Londres el 1305.

X. L'INTERROGANT. Els votants escocesos hauran de marcar amb una X en la resposta de la seva elecció un sí o un no. La pregunta és clara. «¿Escòcia hauria de ser un país independent?».

Notícies relacionades

YES SCOTLAND.  Plataforma multipartidista que ha galvanitzat la campanya pel sí. L’entusiasme dels seus voluntaris ha estat contagiós i se li atribueix bona part del mèrit de l’avanç secessionista, insospitat quan Cameron i Salmond van acordar el referèndum.

ZOO.  El zoo d’Edimburg. Una broma recurrent indica que a Escòcia hi ha més óssos panda (dos en aquest zoo) que diputats conservadors (un).

Temes:

Escòcia