LA XIFRA DE VÍCTIMES S'ELEVA A 52

Tensió entre els familiars al recuperar-se els primers cossos del vaixell enfonsat a Corea

Acusen el Govern sud-coreà de no esforçar-se prou en el rescat, de prendre decisions errònies i de proporcionar informació incorrecta

El ministre sud-coreà Lee Ju-young, al centre de la imatge, amb ulleres, és increpat per familiars dels passatgers del ’Sewol’. / ISSEI KATO (REUTERS)

El ministre sud-coreà Lee Ju-young, al centre de la imatge, amb ulleres, és increpat per familiars dels passatgers del ’Sewol’.
Equips de rescat traslladen pel port de Jinbo el cos d’una de les víctimes de l’enfonsament del ’Sewol’.

/

2
Es llegeix en minuts

Els familiars dels desapareguts en el naufragi del vaixell 'Sewol' han protagonitzat escenes de tensió al port de Jindo, al sud-oest de Corea del Sud, on han arribat els primers 19 cadàvers recuperats de l'interior del vaixell, que eleven a 52 la xifra de víctimes, segons noves dades oficials.

Entre gestos de desesperació i protestes contra les autoritats, els parents de les víctimes concentrats a la localitat costanera sud-oriental de Jindo han vist l'arribada dels cossos, que redueixen a 250 el nombre de desapareguts quatre dies després de l'enfonsament.

Els familiars, que han acusat el Govern sud-coreà de no esforçar-se prou, prendre decisions errònies i proporcionar informació incorrecta, s'han enfrontat per tercer dia consecutiu a les autoritats. Avui han protagonitzat una seguda al port i han intentat organitzar una marxa per anar a la Casa Presidencial de Seül que ha reprimit la policia. També hi ha hagut intents d'agressió puntuals a delegats del Govern i la Guàrdia Costanera.

Millora meteorològica

La millora de les condicions del temps ha permès avui als bussos, per primera vegada des del naufragi de dimecres, buscar els desapareguts a l'interior del 'Sewol', i s'espera que més cossos siguin rescatats i portats a terra en les pròximes hores. El vaixell transportava 476 passatgers, entre ells 325 joves de 16 i 17 anys que feien un viatge escolar, i només se'n van poder salvar 174.

Uns 560 bussos, més de 200 vaixells i 34 avions i helicòpters porten a terme la recerca en els compartiments interiors del ferri, on possiblement es troben els desapareguts, amb pràcticament cap esperança de trobar algú amb vida. A més, s'han estès xarxes al voltant del vaixell, submergit cap per avall i recolzat sobre el sòl marí a 30 metres de profunditat, per recuperar possibles cossos desallotjats del vaixell pels corrents.

Primers funerals

Mentrestant, a uns 450 quilòmetres de distància, s'oficiaven a Ansan, a la perifèria de Seül, els primers funerals pels joves alumnes d'un institut d'aquesta localitat morts en la tragèdia naval més gran que ha tingut lloc en més de dues dècades a Corea del Sud.

Notícies relacionades

Les indagacions sobre les causes del succés segueixen el seu curs després de l'arrest del capità i dos tripulants per abandonar el vaixell desatenent els passatgers. Els fiscals han confirmat avui que la tercera oficial de 25 anys que pilotava el 'Sewol' en el moment de l'accident no havia agafat mai abans el timó. La policia està interrogant 10 membres més de la tripulació en relació amb l'accident, ha informat la cadena de televisió Arirang.

Segueix guanyant pes la teoria que un gir brusc va fer bolcar el transbordador al desplaçar a un costat 180 vehicles i 1.157 tones de càrrega davant la hipòtesi de la col·lisió amb una roca o un escull submarí. El naufragi, que des de dimecres manté tot el país en suspens, apunta a ser una de les pitjors tragèdies humanes en temps de pau de la història de Corea del Sud.