TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Aconseguit un acord internacional per rebaixar la tensió a l'est d'Ucraïna

Els EUA i Rússia pacten el desarmament dels grups il·legals i l'enviament d'observadors de l'OSCE

El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry (esquerra), conversa amb el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, aquest dijous a Ginebra.

El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry (esquerra), conversa amb el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, aquest dijous a Ginebra. / EFE

1
Es llegeix en minuts

Els Estats UnitsUcraïnaRússia i la Unió Europea han acordat aquest dijous rebaixar les tensions a l'est d'Ucraïna amb una sèrie de mesures que inclouen el desarmament dels grups il·legals i l'enviament d'observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). El ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha anunciat l'acord al final de la reunió, celebrada a Ginebra després d'una escalada de la tensió a l'est d'Ucraïna fronterer amb Rússia, on els últims dies grups d'activistes prorussos van prendre diverses dependències oficials.

La missió de l'OSCE tindrà la tasca de garantir el retorn de la calma en aquesta zona, així com l'alliberament dels detinguts durant l'ocupació de dependències públiques i altres actes fora de la llei en aquesta regió, va indicar Lavrov. "S'acorda que aquesta missió ha de tenir un rol preponderant per assistir les autoritats ucraïneses i les comunitats locals en la implementació de les mesures per rebaixar les tensions allà on més es necessitin, començant en els pròxims dies", indica un comunicat aprovat per les quatre parts. Aquestes s'han compromès a recolzar el funcionament de la missió de l'OSCE, fins i tot aportant-hi observadors.

Notícies relacionades

Per la seva part, Ucraïna s'ha compromès a començar un procés de reforma de la Constitució que inclogui les demandes i aspiracions de tots els ciutadans del país, segons ha anunciat el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, després de la reunió dels EUA, la UE, Rússia i Ucraïna per rebaixar la tensió.

Al final de la jornada de reunions entre els ministres d'Exteriors dels EUA, Ucraïna, Rússia i la responsable de la diplomàcia europea, es va anunciar també que es procedirà al desarmament de tots els grups il·legals a Ucraïna, així com una amnistia per a aquells que van participar en els desordres. "Una amnistia serà concedida als manifestants i a aquells que deixin edificis i altres llocs públics i entreguin les armes, amb excepció dels responsables de crims greus", indica l'acord. A més de tornar les dependències públiques als seus legítims ocupants, s'aixecarà l'ocupació de carrers, places i altres llocs públics en ciutats i localitats ucraïneses.