TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

El Parlament de Crimea demana oficialment l'annexió a Rússia

La Cambra acorda també adoptar el fus horari de Moscou a partir del 30 de març

Membres de grups d’autodefensa de Crimea, aquest dilluns, als carrers de Simferopol.

Membres de grups d’autodefensa de Crimea, aquest dilluns, als carrers de Simferopol. / REUTERS / SERGUEI KARPUKHIN

1
Es llegeix en minuts

Com estava previst, el Parlament de Crimea ha aprovat aquest dilluns una resolució per la qual es declara independent d'Ucraïna i demana oficialment l'annexió de la península a Rússia després de la consulta d'aquest diumenge, en què el 96,77% de la població ha votat a favor de tornar a Rússia.

"La república de Crimea (...) es dirigeix a la Federació Russa amb la proposta que sigui acceptada en el si de Rússia en qualitat de nova entitat", assenyala el text de la resolució. El document ha estat adoptat en una sessió del legislatiu en què també s'ha acordat que Crimea passarà al fus horari de Moscou a partir del 30 de març, i no al de Kíev com fins ara.

La declaració d'independència arriba després que el 96,77% dels crimeans que van participar en el referèndum d'aquest diumenge votessin a favor de la reunificació amb Rússia. Segons les autoritats locals, en la consulta, declarada il·legal pel Govern d'Ucraïna i gairebé la totalitat de la comunitat internacional, hi ha participat un total d'1.274.096 crimeans, xifra que equival al 83,1% del cens electoral.

Putin defensa la legalitat del referèndum

Notícies relacionades

El president rus, Vladímir Putin, va defensar ahir a la nit la legitimitat de la consulta secessionista crimeana en una conversa telefònica amb el president nord-americà, Barack Obama, que va recordar al cap del Kremlin que Occident adoptarà sancions si Crimea ingressa a la Federació Russa.

Els Estats Units i les cancelleries occidentals van condemnar ahir a la nit la consulta, van avançar que no reconeixeran els resultats i van fer una defensa a ultrança de la integritat territorial d'Ucraïna, que per la seva part va qualificar d'anticonstitucional la votació. 

Temes:

Ucraïna