PRIMERES DADES DE LA COMISSIÓ ELECTORAL

El 96,77% dels crimeans es volen annexionar a Rússia

La majoria de la població, d'ètnia russa, voten en un referèndum reunificar-se amb el veí del nord

Les comunitats ucraïnesa i tàrtara boicotegen la consulta per considerar-la il·legal

Un home vota en un col·legi electoral de Simferopol. / SERGUEI KARPUKHIN (REUTERS)

Un home vota en un col·legi electoral de Simferopol.
Ciutadans de Sebastopol voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.
Una dona diposita el seu vot a Sebastopol.
Ciutadans de Bakhtxissarai voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.
Ciutadans de Bakhtxissarai voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.

/

2
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / Kíev (enviada especial)

Crimea ha tancat aquest diumenge a les 20.00 hores (19.00 hora espanyola) els col·legis electorals després de la celebració d'un referèndum separatista en què el 95,5% dels electors han votat a favor de la unificació amb Rússia, segons les dades preliminars difoses per la comissió electoral i recollides per mitjans russos.

Anteriorment, els sondejos a peu d'urna havien indicat que el 93% del cens electoral de l'autonomia ucraïnesa de Crimea recolzava l'annexió amb Rússia.

La jornada del referèndum a Crimea ha transcorregut sense incidents destacables, encara que en un clima de tensió regional i internacional.

Els crimeans han votat massivament (més d'un 80% dels 1,5 milions de persones amb dret a vot, a falta de resultats oficials de participació) en la consulta d'adhesió a Rússia, la legalitat de la qual ha subratllat el president rus, Vladímir Putin, davant la condemna expressada pel Govern de Kíev i Occident.

A les 15.00, hora local, una hora menys a Espanya, la participació arribava al 64% del cens, ha anunciar el president de la comissió electoral per a la consulta, Mikhaïl Malishev. Les autoritats locals, que han fet obertament campanya per l'opció d'unir-se a Rússia, esperen una participació superior al 70%.

En una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, Putin ha insistit que el referèndum és legal i Moscou respectarà el resultat.

Un milió i mig de ciutadans de Crimea estan convocats a les urnes, encara que s'espera que només la majoria d'ètnia russa anirà a votar, ja que les comunitats ucraïnesa i tàrtara han decidit boicotejar una consulta que consideren, igual que Ucraïna i pràcticament tota la comunitat internacional, il·legal.

El control rus de la península de Crimea

Als votants se'ls pregunta si Crimea s'ha d'annexionar a Rússia o seguir pertanyent a Ucraïna, però en condicions que la farien pràcticament independent de Kíev i permetrien establir una relació privilegiada amb Rússia. A la pràctica, qualsevol de les opcions implica el control rus de la península. Hi ha pocs dubtes que el resultat serà àmpliament a favor de l'annexió.

Notícies relacionades

Els col·legis electorals han obert a les vuit del matí (les set a Espanya) i tancaran a les vuit del vespre, encara que no es coneixeran els resultats fins dilluns. "És un dia històric", ha afirmat el nou primer ministre de Crimea, el prorús Serguei Axiónov, que ha dipositat el seu vot a primera hora.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va tornar a telefonar al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, dissabte a la nit, però el cap de la diplomàcia russa va insistir en la legitimitat de la consulta. Rússia va vetar dissabte al Consell de Seguretat de l'ONU una resolució que afirmava que el referèndum de Crimea "no tenia validesa".

Temes:

Ucraïna