EL FUTUR IMMEDIAT DE LA PENÍNSULA
Un fet consumat
L'annexió de Crimea a Rússia és una realitat que ni la retòrica internacional ni les sancions podran revertir Ucraïna rebrà com a «consolació» una ajuda dels Estats Units i Europa

Concentració 8 Una dona ucraïnesa, a Maidan, a Kíev, ahir. /
Ningú al món, més enllà de Rússia i la majoria prorussa de Crimea, ho reconeix públicament -i encara menys Ucraïna- però la secessió d'aquesta península a la riba del mar Negre i la seva annexió a la Federació Russa ja és un fet consumat que difícilment tindrà marxa enrere. Ni la retòrica internacional més estrident, ni tan sols les sancions polítiques i econòmiques que els EUA i la Unió Europea (UE) imposaran a Rússia, no canviaran les coses.
El procés d'annexió té un calendari molt determinat i es va posar en marxa el 27 de febrer passat quan soldats russos, que van provar inicialment d'ocultar la seva verdadera identitat al no portar cap mena d'insígnia o emblema als uniformes, van ocupar els aeroports i els edificis estratègics de Simferopol, la capital de Crimea, amb el suport de paramilitars prorussos.
El referèndum d'ahir -del qual no es pot dir que s'hagi celebrat en les condicions mínimament acceptables per als processos electorals en els sistemes democràtics- pretén doncs legitimar una decisió presa pel Kremlin a Moscou i exercida per la força. Ara vindran els passos institucionals.
El primer es produirà avui mateix quan, després de la proclamació oficial dels resultats del referèndum, les autoritats de Crimea entregaran a Moscou la petició formal d'integrar el territori a la Federació Russa. La Duma, la Cambra baixa del Parlament rus, té previst votar un projecte de llei divendres que ve, dia 21. O sigui que, en menys d'una setmana, Crimea serà part de Rússia, encara que «el procés per a la integració completa durarà aproximadament un any», segons va explicar el nou primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov.
L'annexió no tindrà cap reconeixement internacional però això no canviarà res. Occident pressionarà i castigarà Rússia, i la UE farà el que sap fer millor: compensar econòmicament. Ja ha promès a Ucraïna la firma de l'Acord d'Associació i una ajuda de 1.000 milions d'euros que a Kíev li anirà de meravella perquè els necessita, però que sona com a premi de consolació, igual que l'ajuda financera dels EUA.
Per això té sentit el que va dir dissabte una jove ucraïnesa a aquest diari: «Prefereixo un país més petit, sense Crimea, però lliure i que no depengui dels russos».
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"