EL FUTUR IMMEDIAT DE LA PENÍNSULA

Un fet consumat

L'annexió de Crimea a Rússia és una realitat que ni la retòrica internacional ni les sancions podran revertir Ucraïna rebrà com a «consolació» una ajuda dels Estats Units i Europa

Concentració 8 Una dona ucraïnesa, a Maidan, a Kíev, ahir.

Concentració 8 Una dona ucraïnesa, a Maidan, a Kíev, ahir. / EFE / ROBERT GHEMENT

1
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES
KÍEV

Ningú al món, més enllà de Rússia i la majoria prorussa de Crimea, ho reconeix públicament -i encara menys Ucraïna- però la secessió d'aquesta península a la riba del mar Negre i la seva annexió a la Federació Russa ja és un fet consumat que difícilment tindrà marxa enrere. Ni la retòrica internacional més estrident, ni tan sols les sancions polítiques i econòmiques que els EUA i la Unió Europea (UE) imposaran a Rússia, no canviaran les coses.

El procés d'annexió té un calendari molt determinat i es va posar en marxa el 27 de febrer passat quan soldats russos, que van provar inicialment d'ocultar la seva verdadera identitat al no portar cap mena d'insígnia o emblema als uniformes, van ocupar els aeroports i els edificis estratègics de Simferopol, la capital de Crimea, amb el suport de paramilitars prorussos.

El referèndum d'ahir -del qual no es pot dir que s'hagi celebrat en les condicions mínimament acceptables per als processos electorals en els sistemes democràtics- pretén doncs legitimar una decisió presa pel Kremlin a Moscou i exercida per la força. Ara vindran els passos institucionals.

El primer es produirà avui mateix quan, després de la proclamació oficial dels resultats del referèndum, les autoritats de Crimea entregaran a Moscou la petició formal d'integrar el territori a la Federació Russa. La Duma, la Cambra baixa del Parlament rus, té previst votar un projecte de llei divendres que ve, dia 21. O sigui que, en menys d'una setmana, Crimea serà part de Rússia, encara que «el procés per a la integració completa durarà aproximadament un any», segons va explicar el nou primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov.

Notícies relacionades

L'annexió no tindrà cap reconeixement internacional però això no canviarà res. Occident pressionarà i castigarà Rússia, i la UE farà el que sap fer millor: compensar econòmicament. Ja ha promès a Ucraïna la firma de l'Acord d'Associació i una ajuda de 1.000 milions d'euros que a Kíev li anirà de meravella perquè els necessita, però que sona com a premi de consolació, igual que l'ajuda financera dels EUA.

Per això té sentit el que va dir dissabte una jove ucraïnesa a aquest diari: «Prefereixo un país més petit, sense Crimea, però lliure i que no depengui dels russos».

Temes:

Ucraïna