ALS INTERROGATORIS A PRESOS

Una banda de metal envia una factura als EUA per fer servir la seva música a Guantánamo

Els canadencs Skinny Puppy demanen a Washington 492.000 euros en concepte de drets d'autor

Videoclip d’’Illisit’, del disc ’Weapon’, de la banda Skinny Puppy. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

El grup musical de Vancouver (Canadà) Skinny Puppy ha reclamat al Departament d'Estat dels Estats Units 666.000 dòlars (492.000 euros) en pagament de drets d'autor pel suposat ús de la seva música en interrogatoris a presos de la base naval de Guantánamo (Cuba).

 El grup ha enviat al Govern dels Estats Units una factura amb la curiosa xifra després de haver rebut informació per part d'un antic guàrdia de la presó que la seva música, del gènere metal industrial amb tocs de punk electrònic, va ser utilitzada sense permís en interrogatoris en almenys quatre ocasions. "Música original per a interrogatoris a la base de Guantánamo. Alt secret", indica el concepte de facturació que el cantant de la formació, Cevin Key, ha enviat al Govern nord-americà. 

Key ha indicat a mitjans del Canadà que no descarten demandar el Departament de Defensa per l'ús de la seva música per a interrogatoris en els quals segons organitzacions de drets humans es va practicar la tortura i que van tenir lloc els primers anys de la presó.

Músics "ofesos" 

La font que va revelar que la música de Skinny Puppy era utilitzada a Guantánamo està escrivint un llibre i assegura que al presidi es va arribar a sotmetre els detinguts a entre 6 i 12 hores continuades de música dark metal a tot volum per trencar la seva moral. 

El líder de la banda ha dit aquest dimecres al canal CTV del Canadà que desconeixien que la seva música s'utilitzava "com una arma contra algú" i se senten "ofesos" pel fet de que s'hagi usat per "infligir dany" a persones.

A l'espera del tancament de la presó

La presó de la base naval nord-americana de Guantánamo (Cuba) va començar a operar el 2002 per detenir i interrogar amb tècniques avui considerades tortura presos de la guerra contra Al-Qaida. Després de dotze anys i d'haver mantingut empresonats gairebé 700 sospitosos, el penal de Guantánamo segueix operatiu i hi ha detingudes 155 persones, malgeat les promeses del president nord-americà, Barack Obama, per completar el seu tancament definitiu.

Notícies relacionades

Del total d'interns, la majoria tenen el vistiplau per ser transferits a un tercer país, i unos pocos esperen un judici que els podria comportar la mort per planejar atemptats com els de l'11S del 2001 i contra el destructor nord-americà 'USS Cole' el 2000.