50 ANIVERSARI D'UN MAGNICIDI

Austera cerimònia en record de Kennedy davant la seva tomba a Washington

Els actes commemoratius de l'assassinat de JFK han començat amb una ofrena floral entre discrets honors militars

Membres de la família Kennedy rendeixen homenatge a JFK davant la seva tomba, al cementiri d’Arlington, aquest divendres.

Membres de la família Kennedy rendeixen homenatge a JFK davant la seva tomba, al cementiri d’Arlington, aquest divendres. / LARRY DOWNING (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Els actes commemoratius de l'assassinat fa 50 anys del president dels EUA John Fitzgerald Kennedy han començat aquest divendres a Washington amb una austera cerimònia castrense davant la seva tomba al cementiri militar d'Arlington.

Un grup de gaiters, com els que van tocar el dia del seu funeral i com els que el president convidava sempre que podia als sopars i actes presidencials, han trencat el silenci del cementiri en què estan enterrats els 300.000 soldats nord-americans.

A les 8.30 del matí, amb discrets honors militars, s'ha fet una ofrena floral en memòria de Kennedy, assassinat per les bales de Lee Harvey Oswald a la ciutat de Dallas, a l'estat de Texas, a les 12.30 hores d'un 22 de novembre de fa mig segle.

Excombatents, militars i civils han començat a desfilar en un matí gris i fred a Washington per rendir homenatge al governant davant  la flama eterna que marca el lloc on estan enterrats Jack i la seva dona Jackie, morta el 1994.

Malgrat ocupar la Casa Blanca menys de tres anys, Kennedy té un lloc especial en la memòria dels nord-americans de totes les edats, que no han deixat d'acostar-se al Cementiri Nacional d'Arlington avui per guardar un moment de silenci, resar o deixar una rosa vermella davant  la flama eterna.

Funeral d'estat

Durant tot el dia, Washington recordarà de diverses maneres el 50 aniversari de la mort de Kennedy, el primer president dels EUA assassinat des de 1901 i que va ser enterrat després d'un funeral d'estat el 25 de novembre de 1963 a Washington.

Notícies relacionades

Dimecres passat, el president Barack Obama, la seva dona, Michelle, i l'expresident Bill Clinton i la seva dona i exsecretària d'Estat Hillary van homenatjar l'assassinat president amb una visita a la seva tomba al cementiri d'Arlington.

Els Obama i els Clinton, acompanyats per alguns membres del clan Kennedy, van dipositar una corona de flors per a un president que, segons Barack Obama, "cinquanta anys més tard, és recordat per a la posteritat com era en vida: jove, i audaç, i agosarat".