L'Argentina vota avui en unes eleccions crucials per al kirchnerisme

El país renova la meitat de la Cambra de Diputats i un terç del Senat en uns comicis marcats pel silenci de la presidenta

Un treballador trasllada material electoral per a la jornada d’aquest diumenge, a Buenos Aires.

Un treballador trasllada material electoral per a la jornada d’aquest diumenge, a Buenos Aires. / David Fernández (EFE)

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buenos Aires

Els argentins van aquest diumenge a les urnes per renovar parcialment la meitat de la Cambra de Diputats i un terç del Senat. Però aquests comicis són alguna cosa més que unes eleccions de mig mandat. El que sembla estar en joc és la manera com el kirchnerisme arriba al 2015, l'any que se celebraran eleccions presidencials. Uns 30 milions de persones estan cridades a les urnes. El Govern aspira a aconseguir el 30% dels sufragis. Amb aquest nombre, encara que sigui derrotat en l'estratègica província de Buenos Aires, li podrà dir als seus que la situació política de l'Argentina està sota control.

La contesa ve precedida per diverses anomalies. La primera és que la cap de l'Estat, Cristina Fernández de Kirchner, ha guardat un mutisme absolut obligat després de l'operació d'un hematoma al crani. A més, han passat altres coses estranyes. El governador de la província de San Juan, José Luis Gioja, va tenir un accident aeri en què va perdre la vida una diputada oficialista. Un alcalde del kirchnerisme va ser assassinat per un empleat públic que havia estat acomiadat. La casa del governador de la província de Santa Fe, Arturo Bonfatti, va ser blanc d'un atac inèdit per part d'una banda de narcotraficants. Per una altra banda, el Govern va nacionalitzar una xarxa ferroviària després d'un nou accident amb 90 ferits que, es presumeix, podria haver estat un sabotatge.

No obstant, la principal anomalia té a veure amb la presidenta, Cristina Fernández. En un país on ella juga un rol primordial, el seu silenci ha alimentat tota mena d'especulacions: des d'internes al Govern a una eventual continuïtat de la delegació de poders més enllà dels 45 dies en principi estipulats. Els adversaris del kirchnerisme voldrien que aquestes versions que circulen a les xarxes socials es convertissin en realitat.

Examen de meitat de mandat

"S'imposa la pregunta sobre la capacitat efectiva del Govern per administrar els dos anys que queden per acabar la seva gestió. No és una preocupació capciosa, es deriva de les dades de la realitat: la presidenta està malalta i fora d'escena; els seus funcionaris tenen enfrontaments i prenen decisions autònomes i dispars; la fracció política en el poder pateix un incessant desgast i perdrà la seva posició hegemònica; l'economia no augura bons resultats. Els observadors temen, una vegada més, per la governabilitat", ha escrit l'analista Eduardo Fidanza a 'La Nación'.

No hi ha, no obstant, dades que confirmin la possibilitat que CFK no retorni a les seves funcions. I aquesta nit se sabrà si el kirchnerisme mantindrà el control de les cambres del Congrés o comença un procés de dispersió que compromet els dos últims anys de la presidenta.

Fernández de Kirchner ja va governar, entre els anys 2009 i 2011, amb un Parlament advers, i això no va suposar un obstacle per a l'aprovació de lleis fonamentals. Però aquest era un altre context polític i econòmic. El kirchnerisme es va poder recuperar a cavall de la bonança econòmica i va arribar, després de l'ensopegada del 2009, a obtenir el 54% dels vots.

Popularitat a la baixa

Però la popularitat de CFK s'ha anat diluint per una combinació de circumstàncies internes i externes que l'han obligat a prendre mesures que han afectat la classe mitjana i alta. La província de Buenos Aires, on vota un terç del país, és el principal camp de batalla electoral. Des de les entranyes de l'oficialisme va sortir un candidat, Sergio Massa, que, en nom del peronisme dissident i més inclinat cap a la dreta, es proposa disputar-li l'hegemonia territorial. Les enquestes situen Massa per sobre de Martín Insaurralde, el delfí de la presidenta.

La diferència final entre un i altre li permetrà a Massa mesurar la força de les seves aspiracions de cara a les presidencials del 2015. Si no hi ha noves modificacions del mapa polític, aquell any s'haurà d'enfrontar al moderat Daniel Scioli, actual governador de Buenos Aires i, de moment, l'única carta que té el kirchnerisme per mantenir-se en el poder.

Notícies relacionades

"La de màxima per a l'alcalde de Tigre (Massa) seria travessar el sostre dels 40 punts traient-le més de deu punts de diferencia al Front per a la Victoria. No obstant, encara que pogués alcanzar esa performance rellevant, el 2015 tampoc se le presentaria amb facilitat", ha conjecturat el diari 'Página 12'.

Al kirchnerismo tampoc le anirà massa bé en Santa Fe i Còrdova, les altres províncies més importants d'Argentina. En la capital federal baralla vot a vot per un escó al Senat. Però si aconsegueix el 30% de vots en el còmput nacional argumentarà que segueix vivo i cuejant, per més que l'oposició i els mitjans enfrontats amb el Govern le donin  l'extremunció política.